Een sfeerimpressie van de binnenkant van het gebouw.
Een sfeerimpressie van de binnenkant van het gebouw. Foto: persfoto

Plannen nieuw Durpshuus

Vierlingsbeek | "Het zijn echt hele mooie ideeën, wanneer gaan we beginnen?" Met deze cliffhanger van een inwoner, die veel applaus ontving, eindigde de presentatieavond op 4 augustus in de Laurentiuskerk waarin de eerste schetsen van het nieuwe Durpshuus door architect Bart van den Hork aan het dorp werden gepresenteerd.


De benaming MFA wordt voorlopig vervangen door het nieuwe Durpshuus. Het nieuwe dorpshuis moet in het kerkgebouw komen en dat gebouw leent zich in de basis vrij goed voor een multifunctionele accommodatie. Door de uitgesproken toren is de kerk een stedenbouwkundige markering. Van verre herkenbaar en wetende dat het de toren van Vierlingsbeek is. De ligging in combinatie met het plein is het hart van het dorp. Er zijn dus voldoende parkeerplaatsen.

Het nieuwe Durpshuus gaat onderdak bieden aan een groot scala van gebruikers en functies. Het gebouw dient de dynamiek van veranderende behoeften aan te kunnen. Het is de plek waar een veelheid aan sociale, culturele, educatieve, sportieve en maatschappelijke activiteiten worden ontplooid om samenhang en leefbaarheid in Vierlingsbeek en Groeningen te versterken en te ontwikkelen. Het ontwerpconcept bestaat uit vier uitgangspunten: de entree wordt verplaatst naar zijde Vrijthof, er komt een transparante verbinding tussen Vrijthofplein en het nieuwe indoor dorpsplein, er worden diverse nieuwe zalen en een kelder ingebouwd en op de begane grond en de eerste verdieping wordt een omloop gecreëerd.


Concept

Het concept bestaat uit het maken van een indoor dorpsplein (de grote zaal) met daaromheen zalen, een foyer, een omloop op twee verdiepingen en facilitaire ruimtes. De relatie tussen het Vrijthof, het buiten dorpsplein, en het indoorplein is hierbij leidend. Tussen indoorplein en Vrijthof ligt de foyer met het buitenterras en balkon. De wand tussen het indoor dorpsplein en de foyer is deels transparant om zo te functioneren als een ontmoetingsplek aan het plein.


Inbouwen

Gemeenteraad moet plannen nog goedkeuren

Om het nieuwe dorpshuis in de bestaande kerk te implementeren moet het gebouw aangepast worden. Het idee is om het Durpshuus in het bestaand gebouw in te bouwen met respect voor de hoofdvorm van het gebouw. Daarmee wordt enerzijds recht gedaan aan de historie van het gebouw en worden kosten beperkt. Aan de noordzijde worden architectonische erkers in een drietal bogen zo'n drie meter uitgebouwd. Aan de gevels worden kozijnen vervangen en ramen vergroot. In het dak worden lichthappers aangebracht. Met deze ingrepen wordt er veel daglicht tot diep in het gebouw binnengebracht. Verder worden er op twee verdiepingen zalen gecreëerd, komen er begaanbare trappen, een lift, en een onderkelderd podium.

De ontwikkelaars verzamelen nu ideeën en opmerkingen op de plannen van de toekomstige gebruikers en alle inwoners van Vierlingsbeek. De komende weken wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van een organisatiestructuur voor en van het Durpshuus en een investerings- en exploitatiebegroting.


Uiteindelijk zal de raad van de gemeente Boxmeer op 14 oktober over de uitgewerkte plannen een beslissing nemen.

Afbeelding