Vervolg pagina 7

Vervolg pagina 7

'Niemand boven de wet'

VENRAY/VREDEPEEL | Wat het besluit van het Venrayse college voor de bedrijfsvoering en uitbreidingsplannen van Vreba inhoudt, daarover wil René van Bakel van het familiebedrijf (het grootste melkveebedrijf van Nederland) niets zeggen. 


Ook waarom al is begonnen met bouwen zonder vergunningen buiten het bouwblok, wil de rundveehouder niets kwijt. "Wij zijn in overleg met het bevoegd gezag. Op deze vragen reageren kan pas later", zegt Van Bakel. Met 'bevoegd gezag' bedoelt Van Bakel de provincie Limburg, blijkt na enig aandringen.

Werkgroep Gezond Leefmilieu Venray zegt het onbegrijpelijk te vinden dat dit allemaal in de gemeente Venray zomaar kan. "De schaamteloosheid van de ondernemer, niemand staat boven de wet", laat een GLV-woordvoerder weten. "Ook de laksheid van de gemeente en het falen van toezicht en handhaving is stuitend. Het wordt hoog tijd dat een andere wind gaat waaien in Venray, dat gezondheid en een gezond leefmilieu op één komt, niet het economisch belang van de ondernemer. College en gemeenteraad, laat zien en voelen dat wetten en regels voor alle Venraynaren gelden, ook voor de Vredepelers. Een vergroting van een agrarisch bouwblok naar zestien hectare in dit kleine land is niet meer van deze tijd. En zorg dat de gemeenteraad volledig geïnformeerd wordt."

In april van dit jaar zou een veiling plaatsvinden van twee woonhuizen van de familie Van Bakel, aldus foodagribusiness.nl. Een schuldeiser liet daar eerder beslag op leggen. Twintig jaar terug leende hij zo'n twee miljoen euro aan Van Bakel Onroerend Goed (VBOG) die melkveebedrijven in Amerika wilde bouwen. Dat project mislukte, VOBG ging failliet. Schuldeiser en Van Bakel schikten op het laatste moment.