Het Maaswater steeg ook in Blitterswijck naar grote hoogtes.
Het Maaswater steeg ook in Blitterswijck naar grote hoogtes. Foto: Antoon Jeuken

Actie: Limburg oet de drup [Video]

Venray | De provincie Limburg werd medio juli hard getroffen door hevige regenval en kolkende rivieren. Op woensdag 25 augustus vindt er in Valkenburg, het episch centrum van de watersnoodramp van enkele weken geleden, een benefietevenement plaats om de getroffenen een hart onder de riem te steken én om geld in te zamelen voor ondernemers van Limburg die schade hebben opgelopen.


Een keur aan uit Limburg afkomstige artiesten en bekendheden hebben toezegging gedaan acte de présence te geven tijdens het 4,5 uur durende evenement.

Het is niemand ontgaan dat er in week 28 een enorme watersnoodramp heeft plaatsgevonden in Limburg. 'Vele inwoners en ondernemers, van onze mooie provincie, zijn zwaar getroffen en momenteel werkt men met man en macht aan de wederopbouw. Om deze reden is de stichting Limburg oet de drup weer tot leven gebracht. Deze stichting zette zich ook in tijdens de watersnoodramp van december 1993 en januari 1995', laat de stichting in een persbericht weten.

De organisatie heeft zich ten doel gesteld om een noodfonds te creëren dat hulp kan bieden aan instellingen en bedrijven die buiten de boot vallen van verzekeringen of overheidssteun. Ook zullen er initiatieven ontplooid worden om vrijwilligers, die geholpen hebben tijdens de watersnoodramp, op gepaste wijze te bedanken. Als laatste, en misschien wel belangrijkste doel, willen de organisatie een leuke avond organiseren voor de mensen in Limburg. "Als je ziet hoe heel Limburg zich samenpakt om gedupeerden te helpen, op welke manier dan ook, dan wil je graag iets teruggeven aan iedereen die zijn steentje bijdraagt", aldus Leon Keppels, voorzitter van de stichting Limburg oet de drup.Het evenement wordt georganiseerd in het Kuurpark bij Holland Casino Valkenburg. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de geldende coronarichtlijnen. Vandaar dat er maximaal 1.500 mensen fysiek aanwezig kunnen zijn tijdens het evenement. Echter, in coronatijd heeft iedereen ervaren dat het uitzenden van livestreams met open armen wordt ontvangen. Dat blijkt onder meer uit het succes van de muzikale optredens van gelegenheidsformatie The Streamers.

Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen om ook dit evenement middels een grootschalige livestream beschikbaar te stellen. De stream wordt gratis aangeboden en kijkers mogen zelf bepalen welk bedrag ze willen doneren. Daarnaast hebben al veel diverse media aangegeven de stream beschikbaar te stellen via hun kanaal. Keppels: "Het voordeel van de livestream is dat zelfs mensen die op vakantie zijn kunnen genieten van dit geweldige programma."

Het evenement start woensdag 25 augustus om 19.00 uur. Verdere informatie over het artiestenprogramma, hoe men de livestream kan bekijken en de mogelijkheid om te doneren is te vinden op de website www.limburgoetdedrup.nl. De tickets gingen op dinsdag 3 augustus in de verkoop en kostten 50 euro per stuk.

Na woensdag 21 juli was het grootste gevaar van het hoge Maaswater geweken in de provincie Limburg. Toen was ook in Noord-Limburg het hoogste punt bereikt en vanaf dat moment gingen de waterstanden overal dalen. Na 21 juli was ook de dijkbewaking niet meer nodig, maar bleef Waterschap Limburg waakzaam.

Afbeelding