Afbeelding
Foto: VieCuri

Nieuwbouw dialyse treft Venray niet

Venlo | De dialyseafdeling van VieCuri in Venlo gaat verhuizen. Woensdag 11 augustus legt een nierpatiënt officieel de eerste steen voor het nieuwe gebouw. De nieuwbouw in Venlo staat los van de bouwplannen voor het Venrayse dialysecentrum. Die gaan volgens een woordvoerder van VieCuri gewoon door. 


Op 6 mei van dit jaar zijn de bouwwerkzaamheden gestart van de nieuwbouw van de dialyseafdeling in Venlo. De werkzaamheden vinden plaats op het terrein aan de voorkant van VieCuri. Naar verwachting is het gebouw medio november wind- en waterdicht en wordt in het tweede kwartaal van 2022 in gebruik genomen. Volgens VieCuri wordt de nieuwbouw een mooie, moderne voorziening met een ruim opgezette inrichting. Dat is nodig voor voldoende privacy en rust voor patiënten en tevens een garantie voor een goed overzicht die de medewerkers nodig hebben. Ook wordt de ruimte om het pand heen met groen ingericht zodat de patiënten een mooi uitzicht krijgen. Het gebouw wordt goed bereikbaar via een eigen toegangsweg aan de buitenzijde.

In Venlo is er nu plek voor dagelijks 44 patiënten om te dialyseren (hemodialyse) waarbij gebruik wordt gemaakt van een kunstnier. Per dagdeel dialyseren maximaal 22 patiënten. Bij de nieuwbouw wordt dat aantal verhoogd naar 24 patiënten per dagdeel, ofwel 48 per dag. In Venray is er plek voor 11 patiënten per dagdeel, wat neerkomt op 22 per dag. 


Het aantal dialysepatiënten in het verzorgingsgebied van VieCuri Venlo/Venray toont de laatste jaren een stabiele lijn. Naar verwachting stijgt dat aantal de komende jaren door vergrijzing en de toename van mensen met diabetes en hoge bloeddruk. Volgens de woordvoerder heeft VieCuri de capaciteit die toename op te vangen die tevens aangeeft dat het aantal plaatsen in het nieuwe Venrayse dialysecentrum hetzelfde blijft, in vergelijking met de huidige situatie. De woordvoerder benadrukt dat de nieuwbouw van de dialyseafdeling bij VieCuri Venlo, geen invloed op Venray. "We vinden het ontzettend belangrijk dat nierpatiënten dichtbij huis kunnen dialyseren. Het dagelijks leven van een nierpatiënt staat immers grotendeels in het teken van dialyse. Dialyseren kost veel tijd, meestal wekelijks drie keer vier uur. Dat is exclusief voorbereiding, eventuele reistijden en hersteltijd na dialyse. Dialyseren dichtbij huis is daarom super belangrijk en de dialyseafdeling komt zeker terug in de nieuwbouw van VieCuri Venray."