Schutterij Venray in het hart geraakt

Venray | Schutterij ’t Zandakker Gilde St Jan uit Venray is slachtoffer geworden van een brute inbraak. Onlangs zijn er onder meer vijf wedstrijdbuksen en verschillende antieke geweren en veel munitie gestolen, daarnaast is er grote schade toegebracht aan het clubgebouw. Om bij de kluis te komen, moesten immers vijf zware stalen deuren doorbroken worden.


De inbrekers moeten uren bezig zijn geweest om bij hun doel uit te komen. "Alles is weg. De schutterij is hard geraakt. We kunnen niet meer oefenen, meelopen in parades en meedoen aan wedstrijden", vertelt Frank Nelissen, beschermheer van de schutterij, aangeslagen. "De politie vertelde nog dat wij onze zaakjes goed op orde hadden in ons clubgebouw. Dit is professioneel werk geweest."

De laatste jaren heeft de schutterij flink geïnvesteerd in nieuwe uniformen, waardoor de vereniging niet bij machte is om nieuwe geweren aan te schaffen. "De financiële en emotionele schade is ongekend groot. De verzekering zal ook lang niet alle schade vergoeden."

De geweren die zijn gestolen, wegen zo'n 25 kilo per stuk. "Alle schutterijen kennen elkaars geweren en ze mogen ook niet door iedereen gebruikt worden. Alleen met de namen van de vereniging op de vergunning mogen de geweren gebruikt worden.. Nieuwe geweren kosten vele tien duizenden euro's en die hebben we simpelweg niet."

De schutterij is een crowdfundingsactie gestart om een gedeelte van het geld voor de nieuwe geweren bij elkaar te krijgen. "We hopen op steun vanuit de Venrayse samenleving."

Meer informatie op pagina 16.