Luisteren naar F-35 in Leeuwarden

VENRAY | Een delegatie van COVM De Peel bezoekt 9 september vliegbasis Leeuwarden waar zeven F-35 jachtvliegtuigen staan gestationeerd. De uitnodiging komt van Defensie dat plannen heeft om De Peel als vliegbasis te heropenen om daar twaalf F-35 toestellen neer te kunnen zetten. De COVM-leden kunnen die dag met eigen ogen en oren de F-35 aan het werk zien en horen. 


Door onze redactie


Alle luchthavens hebben overlegplatforms waar belanghebbenden elkaar spreken over het gebruik van de luchthavens. Bij een militaire luchthaven zoals De Peel bij Vredepeel, is dit de Commissie Overleg en Voorlichting Milieu (COVM). Daarin zitten vertegenwoordigers van omliggende gemeenten, Defensie en inwoners. Jan Houba vertegenwoordigt Venray en heeft zich al aangemeld voor de trip naar Vliegbasis Leeuwarden. "Ja, ik vind het wel van belang dat we daar op bezoek kunnen", zegt Houba. "Ik heb me dan ook meteen opgegeven om de herrie van de toestellen met eigen oren te kunnen horen. Want daar draait het bezoek natuurlijk vooral om, wat mij betreft."

Op die dag is op Leeuwarden ook een opleiding voor jachtvliegers (Weapon Instructor Course) gepland. Dat is voor Defensie mede aanleiding om de leden van COVM De Peel uit te nodigen en om ze op die manier kennis te laten maken met F-35 vliegoperaties. "Het is wel afwachten hoe representatief dit allemaal is", zegt Houba. "Wat dat betreft blijf ik kritisch."