Verdachte dodelijk ongeval Wanssum laat verstek gaan

Den Bosch/Wanssum | De Poolse automobilist Daniël C. (30), die eind 2016 onder invloed van alcohol een vrouw uit Venray doodreed op de Koninginnebrug tussen Well en Wanssum, kwam deze week niet opdagen bij het door hem aangespannen hoger beroep in Den Bosch. De rechtbank veroordeelde C. eerder tot een celstraf van 15 maanden en een rijontzegging van 4 jaar voor het veroorzaken van het fatale ongeluk.


Door Geert van der Star


C. had een briefje gestuurd naar het gerechtshof waarin hij aangaf dat hij fysiotherapie kreeg na een operatie aan zijn achillespees. Daardoor kon hij niet naar Den Bosch komen. De man vroeg het Hof bovendien om hem een nieuwe advocaat toe te wijzen.


Advocaat-generaal A. Clarijs was niet over de verzoeken te spreken. Hij zag niet in waarom C. in deze situatie medisch niet in staat was om af te reizen naar het gerechtshof. De verdachte moest bovendien zelf maar een advocaat zoeken. Dat was hem in bij zijn eerste proces ook gelukt. Een aanvraagformulier voor rechtsbijstand was in de Poolse taal online beschikbaar.


Het Hof besloot de man nog één kans te geven om naar de rechtbank te komen en plande daarom een nieuwe zitting in. Er stond ten slotte veel op het spel voor de verdachte. De straf voor het veroorzaken van het ongeval was fors.

Een getuige verklaarde dat hij die 2e december 2016 op de N270 reed, vanuit Well in de richting Wanssum. Tussen 18.00 en 18.15 doemde een rode Volvo achter hem op, die ging bumperkleven. De Volvo-bestuurder, dit bleek later C. te zijn, probeerde de hele tijd zijn wagen in te halen. Ter hoogte van de brug over de Maas stuurde de verdachte zijn auto over de dubbele doorgetrokken streep. C. ging de linkerbaan op, die was bedoeld voor tegenliggers.


Met veel gas en een gehaaste rijstijl bleef hij hier inhalen. Op een gegeven moment kwamen er tegenliggers. De automobilisten die voor de getuige reden, trapten op hun remmen, om de Volvo een plek te bieden om terug naar rechts te sturen. C. bleef echter rijden op de verkeerde weghelft en botste frontaal tegen een grijze Toyota. De Venrayse bestuurster van deze auto kwam door de klap om het leven.


Alcohol

C. verklaarde na het fatale ongeval dat hij zich niets kon herinneren van de botsing. Hij gaf wel toe dat hij alcohol had gedronken, voor hij naar huis reed. De man had bovendien een aangeboren oogafwijking: hij was bijziend. D. droeg desondanks geen contactlenzen of een bril tijdens de autorit.


De rechtszaak wordt op 6 december voortgezet.