55.500 'crisiseuro's' voor Baank, Schakel en 't Schöpke

VENRAY/LEUNEN | Stichting Multifunctioneel Centrum Leunen krijgt 35.000 euro aan coronasubsidie van de gemeente Venray overgemaakt, Stichting Wijkontmoetingscentrum ’t Schöpke ontvangt 20.500 euro, afkomstig uit dezelfde subsidiepot waarin een totaalbedrag van 230.000 euro zat. Het rijk stelde het geld beschikbaar. 


Door onze redactie


Al eerder kreeg dorpsaccommodatie D'n Oesterham in Oostrum 33.648 euro toebedeeld om gemiste inkomsten door de coronacrisis te compenseren. In de pot zit nu nog 140.952 euro. Dat bedrag wordt verdeeld onder tien andere aanvragers van subsidie.


Onder SMC Leunen vallen dorpshuis De Baank en De Schakel, een oude kleuterschool waar de kinderopvang is ondergebracht en ook de scouting en biljartclubs. Dat gebouw moet voor zo'n 35.000 euro worden verbouwd om aan de eisen te voldoen. In de aanvraag meldt het SMC-bestuur dat door het ontbreken van horeca-activiteiten (door de crisis) de vaste lasten van de stichting niet betaald kunnen worden uit de jaarlijkse exploitatie. De Horeca bv kon in 2020 maar zes maanden huur betalen, de verwachting is dat dat in 2021 voor een nog langere periode geldt. Omdat de gemiste inkomsten van carnaval dit jaar nog erger worden en de kermis ook dit jaar waarschijnlijk geen doorgang vindt, verwacht de Horeca bv dat er voor dit jaar geen geld is om de de huur te betalen. Voor de gemeente Venray Venray aanleiding om bij te springen.

Subsidieaanvragers verdelen nog 141.000 euro

Ook de exploitatie van wijkcentrum 't Schöpke in de Venrayse wijk Veltum loopt door de coronacrisis in het honderd, laat het wijkcentrumbestuur aan de gemeente weten. 't Schöpke is niet alleen een centrale ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners en verenigingen, maar ook voor de bewoners, medewerkers en bezoekers van zorgcentrum De Mulder. Met het toekennen van de 20.500 euro aan subsidie wil de gemeente het wijkcentrum financieel mede overeind houden. Al eerder maakte het gemeentebestuur bekend dat alle zeventien besturen van gemeenschapsaccommodaties een eenmalige bijdrage te verlenen om iets te organiseren om de samenhang in eigen wijk of dorp te stimuleren als het gebouw weer open mag. Daarvoor is een bedrag gereserveerd van 25.000 euro.