Afbeelding
Foto: Jens Oudenhoven

Zomerkermis Vincentiushof

Venray | Afgelopen week heeft Vincentiushof in Venray een tweedaagse kermis georganiseerd in de tuin. Na een lange periode van strenge maatregelen hadden bewoners, familie van bewoners, medewerkers en vrijwilligers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Maar ook de basisschool Montessori, kinderdagverblijf Het Sterrenhuis en Sportinstituut Verhagen waren van de partij. De kermis roept herinneringen op van vroeger en dat leidde tot een mooie beleving en verbinding tussen de bewoners en omstanders. 


De tuinen bij de kleinschalige woningen van Vincentiushof werden afgelopen dagen omgetoverd tot een heuse minikermis. Een draaimolen, suikerspinkraam, kleurrijke ballonnenvouwer, ouderwetse kermisspellen, frietkraam, viskraam en livemuziek. Overal was aan gedacht om de beleving compleet te maken. De feestelijke livemuziek bracht fijne herinneringen van de kermismatinee van vroeger naar boven. Onder het genot van kermisvlaai resulteerde dit in gesprekken tussen de bewoners en aanwezigen.

De verbinding met de wijk stond hierin centraal. Zo werd het terras aangeleverd door buurman Rudi, eigenaar van Sportinstituut Verhagen. Genoten kinderen van basisschool Montessori en kinderdagverblijf Het Sterrenhuis van een ritje op de draaimolen. En waren de (klein-) kinderen van familieleden van de bewoners en medewerkers aanwezig om van deze dag een feestje te maken. Een vrolijke beleving voor de bewoners, om vanaf het terras alle blije gezichten van de kinderen in de draaimolen te zien. Bewoners en andere aanwezigen konden deelnemen aan ouderwetse kersmisspellen als blikgooien en het vishengelspel. 

De muziek van de minidraaiorgel op de achtergrond maakte die beleving compleet. De frietkar van Lei en de viskraam van Camps maakte deze zomerse dag compleet en zorgde voor een prettige afsluiting samen.

Eens in de zoveel tijd wordt er een thema-activiteit als de zomerkermis georganiseerd door Vincentiushof in Venray, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. De zomerkermis is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen zorg- en welzijnsmedewerkers, vrijwilligers en het Vincent van Gogh instituut, welke twee groepswoningen heeft voor kwetsbare ouderen met een psychiatrische aandoening. Samen met de lokale omgeving kijken ze altijd hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een vitale gemeenschap, waarin mensen zelfredzaam en bovenal gelukkig zijn.

Foto: Jens Oudenhoven