CDA Venray: een tandeloze tijger die monddood is

VENRAY | Er begint een andere politieke wind in Venray te waaien. Het is nog een briesje dat zomaar door windvlagen kan uitgroeien tot een storm die voor lange tijd uit een andere hoek komt. Een storm zonder het CDA dat op amateuristische wijze voor de windvlagen zorgt, door zich in de afgelopen periode op verschillende momenten impopulair en ongeloofwaardig te maken. Of de nu grootste partij daarvoor tijdens de raadsverkiezingen van maart volgend jaar wordt afgerekend, moet blijken. Hetzelfde geldt voor de daaropvolgende coalitieonderhandelingen. Op dit moment is het CDA door de zeven fracties monddood gemaakt. 


Door Henk Baltussen 


Dat blijkt vorige week woensdag tijdens de beëdiging van Chantal Nijkerken (VVD) uit Schinveld als nieuwe (derde) wethouder van de gemeente Venray. Het voormalig Tweede Kamerlid wordt na het aftreden van de CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen door de zeven fracties voorgedragen. Het CDA staat daarbij buitenspel omdat die partij volgens de zeven andere fracties het opblazen van de coalitie op haar geweten heeft. In de persoon van interim-fractieleider Guus Reintjes probeert het CDA vorige week nog tanden te laten zien, maar de partij blijkt een tandeloze tijger die door de andere zeven fracties in zijn hok wordt gejaagd.


Graf

Waarom halen de 'zeven' zo uit, waarom die grimmigheid en harde woorden die het CDA ineen doet krimpen en van Reintjes, het raadslid van gas op de lollie, gaandeweg de beëdigingsbijeenkomst een aangeslagen hoopje mens maakt? 'Het is nu voor ons gas op de lollie', jubelt SP-fractieleider Jan Hendriks, die al een dansje op het CDA-graf lijkt te maken. "Eindelijk lopen we niet langer meer aan de leiband van het CDA en kunnen de partijen hun eigen politieke keuzes maken", zegt Hendriks, af en toe met met stemverheffing. Ik kan me volledig vinden in de woorden van de heer Hendriks, roept D66-fractieleider Daan Janssen aansluitend. Hij realiseert zich in zijn enthousiasme dat 'volledig' wel wat kort door de bocht is (het is immers dat rooie SP), maar het tekent wel de afkeer die het CDA over zich heeft afgeroepen.

Die afkeer krijgt goed beschouwd al vorm als berichten over de gronddeal van Loonen naar buiten komen. Het CDA, burgemeester Winants (CDA) incluis, doet alsof er niets aan de hand is. Dat weegt al door in de besluitvorming over industrieterrein De Spurkt. Het project van Loonen wordt na een inderhaast geregeld maar grondig onderzoek afgeschoten. Niet door het CDA. De twee onderzoeksrapporten aangaande de gronddeal van Loonen en het waterschap legt het CDA uit als het vrijpleiten van Loonen, de andere zeven fracties denken daar heel anders over. Het vervolgens opblazen van de coalitie door het CDA wordt door de coalitiepartijen Venray Lokaal en D66 en de complete oppositie als verwerpelijk beschouwd. De 'zeven' worden in elkaars armen gedreven, vinden elkaar op hoofdlijnen, gaan samen besturen en isoleren het CDA volledig. 


Spiegel

Maar het CDA weigert in de spiegel te kijken, houdt vast aan het eigen gelijk en presenteert even later Anne Thielen als nieuwe lijsttrekker. De monden vallen open bij de 'zeven'. Zij die zich onveilig voelt in de Venrayse politiek, stapt toch weer in. Leg het maar uit. Dan breekt woensdag 21 juli aan  

De dag die voor Nijkerken in een feestelijke beëdiging moet eindigen. De 'zeven' hebben bedacht dat één wethouder voldoende is om de twee CDA-opstappers tot aan de verkiezingen van maart te kunnen vervangen. Het CDA doet er alles aan om die verkiezing te frustreren. Twee moties om de aanstelling van Nijkerken uit te stellen serveren de 'zeven' af, een amendement waarmee Reintjes aansluitend op de proppen komt om het besluit over Nijkerken te torpederen mikken de zeven nijdige fracties eveneens in de prullenbak. Het CDA ligt op apegapen. 

Bij de 'zeven' valt opluchting te bespeuren; met vereende krachten is het machtige CDA de mond gesnoerd en telt nu op een onbewoond eiland zijn zegeningen. Dat zijn er niet veel meer. Geen enkele partij die het CDA nu nog als partner wil. Als dat na de verkiezingen van volgend jaar nog zo is, komt er een 'historisch' college. En waait de wind sinds mensenheugenis echt uit een andere hoek.