Vervolg van pagina 7

'Problemen wel serieus nemen'

Venray | Er was eerst een Klankbordgroep Vergeten Driehoek. Die bracht de overlast in beeld en voerde overleg met de gemeente Venray over maatregelen. Bureau LokaleZaken uit Rotterdam deed onderzoek en bracht de overlast in beeld. Oplossingen dienden zich echter niet aan. In 2019 besloot de gemeente met een begeleidingsgroep te gaan werken, als opvolger van de klankbordgroep waarvan enkele leden de overstap maakten naar die begeleidingsgroep.


De klankbordgroep bestond alleen uit bewoners, stelt de gemeente Venray. Woordvoerder van de gemeente: "Om tot een integrale aanpak te komen, zullen alle betrokkenen in dit gebied, zoals ondernemers en wijkraad, meegenomen en gehoord moeten worden. We hebben dit in het najaar van 2019 aan de klankbordgroep bewoners gecommuniceerd en gevraagd om vertegenwoordigers van bewoners in de begeleidingsgroep. De klankbordgroep heeft bewoners aangewezen die in de begeleidingsgroep deel gaan nemen. In december 2020 stond een eerste bijeenkomst gepland met de begeleidingsgroep. Deze kon vanwege corona niet doorgaan. De rol van de begeleidingsgroep wordt tijdens de eerste bijeenkomst met de deelnemers besproken." Die bijeenkomst zou in september plaatsvinden.

De algemene indruk is dat de twee drukbezochte coffeeshops in de Henseniusstraat, die samen jaarlijks naar schatting ongeveer een half miljoen keer door klanten worden bezocht, de basis vormen voor de problemen waarvan parkeeroverlast bovenaan staat. Maar ook druk verkeer en rondhangende personen leveren irritaties en overlast op voor de buurt. In het omgevingsplan voor Venray-Centrum is sprake van het weer terugbrengen van andere functies in de Vergeten Driehoek, die ook in verband wordt gebracht met ondermijnende criminaliteit.

Een omwonende die eerder in de klankbordgroep zat en nu is gevraagd om zitting te nemen in de begeleidingsgroep (hij wil niet met naam en toenaam in de krant) stelt dat de opmerking over het omgevingsplan niet klopt voor zover het vanuit het project zou zijn bewerkstelligd. "Dit is al in het voorjaar 2019 zo afgesproken en geregeld tussen de klankbordgroep van toen en de ambtenaren die betrokken waren bij het omgevingsplan dat in 2020 door de raad is vastgesteld. Ik zie nu niet terug dat de gemeente van de naam Vergeten Driehoek af wil, wat eerder wel het geval was. In het onderzoek van 2019 werd ook duidelijk dat niet iedereen overlast ervaart. Maar de overlast werd wel bewezen in het onderzoek en zo is tot een vervolg besloten. Er zijn altijd mensen die hun ogen voor alles in hun omgeving sluiten net als dat er mensen zijn die hyper reageren. Maar het totaalbeeld was en is zorgelijk." De opmerking dat overlast 'subjectief' is en door iedereen 'anders ervaren kan worden', vindt de omwonende zorgelijk: "Is dat een voorbode dat men de problemen toch niet serieus neemt?"