Stichting Overloon War Chronicles

Overloon | Eind 2020 werd de Werkgroep Overloon War Cemetery opgericht met als hoofddoel foto’s en verhalen te achterhalen van alle 281 op de Commonwealth War Graves Commission-begraafplaats in Overloon, in de volksmond het Engelse kerkhof genoemd, begraven militairen.


Maar aangezien vanuit de werkgroep al snel meer initiatieven en doelen ontstonden los van het kerkhof dekte de naam van de werkgroep niet alles meer. Tijd dus voor een nieuwe naam waarbij werd gekozen de werkgroep officiëler te maken via het oprichten van de Stichting Overloon War Chronicles.

Voorzitter Leo Janssen: “Al onze projecten hebben tot basisdoel de geschiedenis aan de Slag om Overloon levend te houden, uit te dragen. Zowel nationaal als internationaal, mede gericht op de toekomstige generaties. Particulieren, bedrijven, scholen en organisaties kunnen een of meerdere Britse graven op het CWGC-kerkhof adopteren en zo bijdragen aan de herinnering levend te houden en blijvend eerbetoon te bieden aan de betreffende Britse militairen."

Maar ook initiatieven en projecten die niet rechtstreeks met het kerkhof hebben te maken worden onder de paraplu van de stichting gebracht. Waaronder archief-en kennisprojecten. Maar de stichting wil ook een centraal kenniscentrum vormen over de Slag om Overloon in al zijn facetten. Het kenniscentrum zal voorlopig worden gevestigd in Groeningen, in het Museum van Postzegel tot Tank.


Janssen vat samen: "Onder deze stichtingsparaplu wordt de diversiteit aan taken en projecten, expertise en specialistische kennis samengebracht en gecoördineerd. Dat is een ideale basis om initiatieven te kunnen opstarten, te kunnen uitbouwen en tot resultaat te kunnen komen. We zijn dan ook blij met onze stichting, met de nieuwe naam en met het nieuwe krachtige logo."