Flat Schuttersveld onder de loep

Venray | In de flat Schuttersveld aan de Hoenderstraat in Venray rijzen bij een aantal huishoudens de stookkosten de pan uit. Het probleem speelt sinds enkele jaren en wat de exacte oorzaak is, is vooralsnog onduidelijk. Wonen Limburg is een onderzoek gestart waarmee wordt gekeken of er wellicht in het gebouw sprake is van overmatig warmteverlies, bijvoorbeeld door onvoldoende isolatie. 


Tot en met 2017 werden de stookkosten in de flat aan de Hoenderstraat niet individueel afgerekend. Dat betekent dat de totale stookkosten evenredig verdeeld werden over het aantal appartementen. Iedereen betaalde dus evenveel, ongeacht zijn of haar eigen stookgedrag. Vanaf 2018 worden de stookkosten individueel berekend en in rekening gebracht. Iedere bewoner betaalt nu dus voor zijn eigen verbruik. "Zo'n omschakeling is voor bewoners altijd erg wennen, want het kan behoorlijke individuele verschillen met zich meebrengen. Sommige bewoners krijgen geld terug en anderen moeten bijbetalen", laat een woordvoerder van Wonen Limburg weten.


Vreemd

In het complex aan de Hoenderstraat zijn de verschillen echter wel erg groot en zijn er enkele flinke uitschieters. "Dat vinden we vreemd. Daarom zijn we aan het uitzoeken of er wellicht een andere oorzaak is, dan puur individueel stookgedrag. "Zo zijn de afrekeningen allemaal gecontroleerd en deze blijken te kloppen. Er is dus geen sprake van een administratieve fout. Ook hebben we het totale verbruik vergeleken met andere complexen met vergelijkbaar bouwjaar. Daarin zien we gemiddeld ook geen verschil."


Onderzoek

Op dit moment loopt er een technisch onderzoek. Daarin wordt bijvoorbeeld gekeken of er wellicht in het gebouw sprake is van overmatig warmteverlies, bijvoorbeeld door onvoldoende isolatie. "We verwachten over enkele weken de bevindingen van dit onderzoek."

Wonen Limburg laat weten dat de bewoners van de flat aan de Hoenderstraat eind vorig jaar per brief geïnformeerd zijn over de situatie. De woningcoöperatie had gehoopt in het voorjaar een bewonersbijeenkomst te kunnen houden om daarin uit te leggen hoe de individuele afrekening tot stand komt. Wegens corona lukte dat niet. "We begrijpen wel dat bewoners graag weer iets van ons horen. We zullen de bewoners daarom binnenkort tussentijds schriftelijk informeren. Wij raden het veelvuldig gebruik van elektrische kacheltjes af. De kacheltjes op zich zijn meestal niet brandgevaarlijk, maar ze moeten wel zorgvuldig gebruikt worden. Bovendien kan veelvuldig gebruik een hoge naheffing op de energierekening tot gevolg hebben. Wij zullen dit in de communicatie naar bewoners meenemen."


Bijbetalen

Twee appartementen moesten afgelopen jaar tegen de duizend euro bijbetalen. Dat heeft volgens Wonen Limburg vooral te maken met een te laag voorschotbedrag.