Jacqueline Clephas stond tijdens haar afscheid in het middelpunt van de belangstelling.
Jacqueline Clephas stond tijdens haar afscheid in het middelpunt van de belangstelling. Foto: Rob Beckers

Juf neemt afscheid in stijl

Venray | Jacqueline Clephas nam afgelopen vrijdag afscheid als leerkracht op de Petrus' Bandenschool in Venray. De 64-jarige Venrayse gaat van haar pensioen genieten. Voor haar afscheid op vrijdagochtend hadden alle leerlingen een dansje ingestudeerd en juffrouw Jacqueline stond zelf op een klein podium op het schoolplein. "Het was echt heel erg leuk. Het dansje was voor mij een complete verrassing", vertelt Jacqueline enthousiast.


De docente werkt al 43 jaar in het onderwijs en ging na haar studie aan de slag bij basisschool De Flierefluit (na meerdere fusies en naamswijzigingen tegenwoordig De Krokodaris, red.). De laatste vijf jaar stond ze voor de klas bij de Petrus' Bandenschool. Dat ze nu stopt is een weloverwogen beslissing geweest. "Eigenlijk heb ik nog een paar jaar te gaan, maar ik heb toch besloten om nu te stoppen. Ik heb vier kleinkinderen en nog een schoonvader die allemaal verder weg wonen. Daar wil ik nu meer tijd voor vrij maken."

Verder houdt Jacqueline meer tijd over voor hobby's als quilten en handwerken in verschillende disciplines. "Ik ben een freubelaar, daarnaast hebben we een grote tuin dus ik hoef me absoluut niet te vervelen. Eerst ga ik vakantie vieren en daarna ga ik rustig plannetjes maken."

Vanuit het onderwijs gaat ze voornamelijk de kinderen missen. Als docente in de onderbouw leerde ze veel kinderen lezen, schrijven en rekenen. "De vooruitgang die kinderen in één schooljaar maken, is echt bewonderenswaardig. Ik heb in al die jaren voornamelijk groep 3 onder mijn hoede gehad. Daarvoor heb ik ook wel voor groep 1 en 2 gestaan. Mijn interesse ligt wel echt bij de onderbouw."

Het onderwijs heeft in de ruim vier decennia die Jacqueline voor de klas stond, flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Het krijtje verdween en ook het traditionele schoolbord is niet meer in het klaslokaal te vinden. "Met al die ontwikkelingen heb ik eigenlijk weinig moeite gehad. De meeste wijzigingen zijn geleidelijk doorgevoerd en dan kun je ergens rustig aan wennen. Ik heb deze ontwikkelingen nooit als vervelend ervaren."

Jacqueline heeft tijdens haar loopbaan meerdere functies bekleed. Zo was ze intern begeleidster en coördinator. "Ik heb kinderen geholpen die moeite hadden met leren en ook docenten ondersteund in de begeleiding van deze kinderen. Dat heb ik altijd als heel dankbaar werk ervaren. Verder heb ik veel energie gehaald uit het blijven ontwikkelen van lessen en methodes. Het is ieder jaar weer een uitdaging om de lessen voor alle kinderen aantrekkelijk te maken."

Juf Jacqueline gaat na 43 jaar lesgeven met pensioen

De geboren en getogen Venrayse houdt het niet helemaal voor gezien in het onderwijs. Ook volgend jaar blijft ze beschikbaar als invalster voor de Petrus' Bandenschool. "Zo blijf ik toch een beetje met het onderwijs verbonden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding