De oude Lagere Technische School (LTS), die in 1953 werd geopend als ambachtsschool.
De oude Lagere Technische School (LTS), die in 1953 werd geopend als ambachtsschool. Foto: Werkgroep Oude Foto

Ambachtsschool

Venray | Al in 1861 werd in Amsterdam de eerste ambachtsschool gesticht en vier jaar later waren er al tal van plaatsen in Nederland met een dergelijk schooltype.


De school met een twee-, drie- of vierjarige dagopleiding leidde op voor een ambacht, zoals smid, timmerman, meubelmaker of schilder. Ook waren er cursussen koper-, lood- en zinkbewerken, elektriciteitsleer, auto-, motor- en rijwielhersteller.


De school koos de opleidingen zodat werd aangesloten bij de behoefte aan de toekomstige arbeiders en hun werkgevers.


En waar de ambachtsschool technische opleidingen verzorgde voor jongens, was de huishoudschool volledig gericht op meisjes. Bij de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd de naam Ambachtsschool gewijzigd in Lagere Technische School (LTS), een veelal vierjarige opleiding. In 1999 kwam de opleiding te vallen onder het Voortgezet Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), met name de beroepsgerichte leerwegen.


Deze foto is van de oude Lagere Technische School (LTS), die in 1953 werd geopend als ambachtsschool. Deze was gelegen aan de St. Jozefweg. Het gebouw moest in 2003 plaats maken voor de bouw van het Ambachtskwartier.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.