Kasteel Geijsteren na de herbouw in 1918.
Kasteel Geijsteren na de herbouw in 1918. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gezichten uit het verleden (6)

Algemeen

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht de Werkgroep Overloon War Cemetery iedere keer één zo’n bijzonder verhaal. Deze keer grafnummer 9, vak III, rij C Norman Jepps (1925 – 1944): strijd om het kasteel.

“Mortierbommen gierden boven onze hoofden. Al snel werd duidelijk dat er geen verdere vooruitgang kon worden geboekt. De jonge kapitein schreeuwde door de radio naar zijn commandant - het lawaai van de strijd was zo oorverdovend.” (Bron: Citaat uit getuigenverklaring van regiments-brancarddrager Gordon Scriven)

Een kasteel, omgeven door water, bijna ondoordringbaar. Een felle strijd tussen de aanvallers en verdedigers. Het klinkt als een heroïsch middeleeuws verhaal vol met ridders, jonkvrouwen, paarden, zwaarden, kerkers en kanonnen. Maar dit is 1944. En de verdedigers zijn fanatieke Duitse troepen die er alles aan doen om de Britse aanvallers buiten de deur te houden.