Afbeelding
Foto: Wim Wijnhoven

Flinke schade bij 't Veerhuys [Video]89

Blitterswijck | Pas na een telefoontje van burgemeester Luc Winants kon Jan Bartels van camping 't Veerhuys en restaurant Tante Jet in Blitterswijck enigszins opgelucht ademhalen. Winants vertelde Bartels zaterdagavond rond 22.00 uur dat het Maaswater niet veel verder zou stijgen. "Het water stond bijna binnen bij het restaurant. Op tien centimeter na hebben we het daar droog gehouden", vertelde Bartels opgelucht.


Bartels woont boven het restaurant en was een tijd afgesloten van de buitenwereld omdat de twee toegangswegen onder water stonden. "Je ziet het water gewoon op je afkomen en dat is best beangstigend." Terwijl het water in rap tempo steeg, liep ook de camping onder en ook enkele chalets stonden blank. Daarnaast drong het water door tot in de garages en het sanitairgebouw. De schade loopt al snel in de tienduizenden euro's. "Het is een gigantische puinhoop. Het water zakte snel, maar dan blijft er een film van slib over het terrein liggen. Ook ligt er veel puin in de vorm van onder meer autobanden, hout en plastic. Er ligt gewoon veel rotzooi."

De camping-eigenaar hoopt de deuren van 't Veerhuys snel weer te kunnen openen, maar er moet nog veel werk verzet worden. Zo zijn er zeker honderd bigbags met zand geplaatst om het water buiten de deur te houden. "Het campingveld is daarnaast erg drassig en ik kan moeilijk inschatten hoe lang het onbegaanbaar blijft voor auto's en andere voertuigen. Het hoogseizoen duurt acht weken en daar vallen er letterlijk twee van in het water. We hebben 80 kampeerplaatsen en 35 chalets. Die staan leeg, de schade loopt dan al snel in de duizenden euro's. We hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen en ook in het restaurant weer gasten te kunnen ontvangen."

Volgens Bartels bleef het water buiten het restaurant dankzij het project Ooijen-Wanssum. "Er stroomde meer water door de Maas dan in 1995 en Blitterswijck bleef droog. Dat heeft denk ik toch met het project te maken."