Vervolg voorpagina

'Je merkt dat de positiviteit in het dorp groot is' 

Wanssum/Geijsteren/Blitterswijck | "Zonder die meter extra op de dijk was het hier alsnog onder gelopen", aldus Peter Zegers, voorzitter van Dorpsraad Wanssum. En het miljoenen kostende Maasproject brengt de regio nog meer goeds, volgens Zegers. "Je krijgt er een safe-gevoel van en je moet niet vergeten dat we er ook een prachtig natuurgebied voor terug hebben gekregen."


Ook Venlo profiteerde van de ruimte die de Maas bij Wanssum heeft gekregen. Was die ruimte voor het water er niet geweest, dan hadden delen van Venlo onder water gestaan, die nu droog bleven. Zegers denkt dat het succes van de Venrayse Maaswerken in andere Maasregio's niet onopgemerkt zal blijven. "Waar ze nu nog veel overlast ondervinden zullen ze vast denken 'wacht eens, wat bij Ooijen-Wanssum kan, moet bij ons ook kunnen. Je merkt in elk geval dat de positiviteit in het dorp groot is."

Over een ding maakt Zegers zich nog wat zorgen. "Ik hoop dat de dijken goed worden gecontroleerd op eventuele schade die nu nog niet zichtbaar is." Van den Herik kan Zegers van die zorgen verlossen. "Geen discussie dat die controles worden uitgevoerd."


Blitterswijck

Mark Roosengarten van de Kerngroep Blitterswijck kreeg in de 1993 zo'n dertig centimeter water binnen. "Dit keer bleef het droog. Zover ik heb begrepen, heeft het water de dorpskern niet bereikt. Buitendijks hebben woningen wel last gehad. De situatie is altijd stabiel en onder controle gebleven. Dat is ook te danken aan het feit dat het water erg langzaam steeg. Ik denk dat we kunnen zeggen dat Blitterswijck ontzettend blij is met het project." 


Geijsteren

De watergoden bleven ook Geijsteren goed gezind. Buiten de dorpsdelen waarvan op voorhand werd verwacht dat die bij hoogwater in de problemen zouden kunnen komen, liet het water het Maasdorpje met rust. "Ik begrijp dat het goed is gegaan", zegt dorpsraadvoorzitter Bas Vennekens. "Een aantal woningen en het kerkhof liggen buitendijks. Daar zijn zandzakken gebruikt. Samen werden de schouders eronder gezet. In 1993 kwam het water tot zo'n beetje halverwege het dorp, tot ongeveer café 't Trefpunt. Nu bleef de dorpskern droog. De Maaswerken hebben hier dus goed uitgepakt. Het werk is ook netjes uitgevoerd. Natuurlijk was er wel eens wat. Dat kan ook niet anders met zo'n onnoemelijk groot project. Maar door met elkaar in gesprek te blijven werd alles opgelost. Alleen de weg tussen Geijsteren en Wanssum moet nog worden aangepakt. Dat is nu natuurlijk moeilijk met al dat water. Dat is het puntje op de i voor Geijsteren."