Zorgen over Loobeekdal

VENRAY | D66-raadslid Theo Zegers maakt zich zorgen over de inrichting van het Loobeekdal. Vooral in het gedeelte tussen Merselo en Smakt ziet Zegers de natuurontwikkeling nu en in de toekomst onvoldoende tot zijn recht komen. Hij stelt het college van Venray er vragen over. Zegers: "Ik heb een hard hoofd in dat de natuurdoelen op deze manier worden gehaald." 


"Het doel van het Loobeekdalproject is het water in het gebied houden en natuurbehoud", zegt Zegers. "Maar in de praktijk zie ik weinig terug van die natuurdoelen. Bosjes staan er amper nog en er is nieuwe aanplant, maar relatief gezien wel weinig en natuurlijk is die nog erg laag. Dat is een taak van het waterschap, de provincie moet het controleren en de gemeente moet nagaan of de natuurdoelen worden gehaald. Daarom deze vragen aan het college."

De hoofdvraag van Zegers is of in het Loobeekdal (op termijn) ook de natuurwaarden en het landschap tot stand worden gebracht zoals die in het door de gemeenteraad goedgekeurde bestemmingsplan worden beschreven. Daarin staat onder meer dat in het Loobeekdal diersoorten als de bever, roodborsttapuit, kamsalamander, bruine eikenpage en de das een ecologische verbindingszone nodig hebben tussen de Loobeekdelen De Haag en Smakterveld. Voor die dieren zijn zogenoemde ecologische stapstenen nodig zijn om ze een goede leefomgeving te kunnen garanderen. Zegers heeft grote twijfels dat dat wordt waargemaakt.

D66-Venray stelde in december al vragen over een rechterlijke uitspraak aangaande het vergunnen van bemesting (20.000 kilo ruige stalmest per hectare) in gedeelten van het Loobeekdal. Daarbij zijn een bedrijf aan de Boterpot in Merselo en een bedrijf aan de Houtklef in Venray betrokken. Beide locaties zijn zeker voor wat betreft hun gronden, volgens Zegers, gelegen in het gebied waarvoor de gemeenteraad van Venray op 30 oktober 2018 het eerder genoemde bestemmingsplan heeft vastgesteld. Natuurgronden bemesten is volgens Zegers geen goed idee. "Maar we hebben daar als raad wel mee ingestemd." De antwoorden op de vragen laten nog op zich wachten.