DCIM\281C23HD\YUN_0002.
DCIM\281C23HD\YUN_0002. Foto: Wim Wijnhoven

Onzekere tijden voor fruitteler Cremers [Video

Blitterswijck | Fruitteler Huub Cremers uit Blitterswijck zit met de handen in het haar. Twee van zijn percelen aan de Maas met appel- en perenbomen zijn compleet onder water gelopen en wat de schade is, moet nog blijken. "Ik heb bij meerdere mensen nagevraagd wat de schade zou kunnen zijn, maar niemand kan het mij vertellen", verzucht de fruitteler.


Het hoogwater is buitendijks gebleven en daar is Cremers vanzelfsprekend blij mee, maar hij heeft wel het gevoel dat zijn percelen en andere landerijen het slachtoffer zijn geworden van het project Ooijen-Wanssum. "De dorpen zijn gered, maar de telers aan de Maas zijn verzopen. Zo voelt het voor mij. Ik heb het gevoel dat er niet over de gevolgen voor de boeren en telers is nagedacht. Ik heb nog nooit zoveel last gehad van hoogwater. Het water liep gewoon van alle kanten mijn perceel op en ik krijg het niet zomaar weg. We pompen wat we kunnen, maar de vraag is of het op tijd is en wie er voor de schade gaat opdraaien. Er zijn veel vragen en nog weinig antwoorden."

Onduidelijk is onder meer wat er met de vruchten in de bomen gaat gebeuren en of de boomwortels onder water overleven. "Een boom is natuurlijk een levend individu. De plant en de wortels moeten ademen, maar het perceel is zeiknat. De schimmeldruk neemt in die tijd alleen maar toe. Ik wil de bomen graag behandelen en weer een energieboost geven, maar de percelen waren aan het begin van de week nog onbegaanbaar. We werken met man en macht om het water weg te krijgen."

Cremers wordt moedeloos van de machteloosheid. "Hier is dertig millimeter regen gevallen. Dat kon de grond makkelijk aan. Het water dat nu op mijn percelen staat, is hier niet gevallen. Dat heeft dus met de afwatering te maken. Ik vraag mij hardop af of de berekeningen allemaal wel kloppen. We proberen er alles aan te doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Of het genoeg is, zal moeten blijken. Misschien overleven de bomen dit jaar, maar wat is de situatie op de lange termijn?"

DCIM\281C23HD\YUN_0002.
DCIM\281C23HD\YUN_0002.
DCIM\281C23HD\YUN_0002.
DCIM\281C23HD\YUN_0002.