Dweilen met de kraan open

Venray | Bestuurders nemen besluiten waardoor in de gemeente Venray en verder stroomop- en -afwaarts van de Maas de wateroverlast groter wordt. In een tijd van klimaatverandering waarin heftige regenval en overstromingen steeds vaker voorkomen gaf deze gemeente toestemming aan ondernemers om forse hoeveelheden hemelwater te lozen op het riool.


Enerzijds besteedt Venray miljoenen euro’s belastinggeld aan de aanleg en verhoging van rivierdijken en uitbreiding van de uiterwaarden, aan projecten die 'ruimte geven voor de rivieren' inhouden.


Daarnaast honderdduizenden euro’s aan subsidies voor bedrijven en particulieren om hemelwater af te koppelen en op eigen terrein te infiltreren, volop winst voor de natuur.


In 2019 krijgt DHG aan de Maasheseweg toestemming om het hemelwater van 70.000 vierkante meter direct te lozen op het riool. Dat betekent voor dit jaar 65.000 kuub hemelwater en neemt jaarlijks toe. Lozing van dit hemelwater zorgt bij heftige regenval voor wateroverlast en schades vanwege ontoereikende rioolcapaciteit. Het effect van de afkoppeling door meer dan duizend particulieren en bedrijven is daarmee teniet gedaan.


In tijden van wateroverlast waarbij elke liter water te veel leidt tot een catastrofe, loost DHG donderdag 15 juli  3.500.000 liter hemelwater via het riool en waterzuivering in een reeds overvolle Maas. Deze lozing van het hemelwater heeft een impact van ongeveer 2 mm (0,5 procent) op de effecten van het Mooder Maas project. Zo'n tweehonderd DHG look-a-like-locaties verwaarlozen het Mooder Maas effect.


Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum kostte 240 miljoen euro waarbij 30 vierkante meter aan uiterwaarden zijn toegevoegd, waardoor 370 millimeter stijging van de Maas bij Wanssum gebufferd kan worden. Impact voor Roermond is 50 mm en verder stroomafwaarts bij Bergen 300 mm. Investering: 650.000 euro per mm.

Voor afkoppeling van hemelwater van particulieren en bedrijven, vanaf 2014 zijn 500.000 euro aan subsidies verstrekt, plus de jaarlijkse korting rioolheffing voor de eigenaren. Een investering van 250.000 euro per mm.


Bij dezen een dringende boodschap aan de bestuurders, raadsleden, ambtenaren en alle inwoners van Venray:  Elke liter hemelwater die NIET wordt geloosd op het riool is dagelijkse winst voor natuur en portemonnee en vermindert de kans op wateroverlast.


Peter Mooren, Venray