Marleen Sijberts toont trots haar boek Kom in je kracht.
Marleen Sijberts toont trots haar boek Kom in je kracht. Foto: Henk Lammen

Marleen Sijberts: 'Kom in je kracht'

Venray | Marleen Sijberts (64) uit Venray presenteert zondag 25 juli haar boek Kom in je kracht. "Ik ben niet de enige die door een diep dal moest om de berg weer op te kunnen en de top weer te kunnen bereiken. Daarom wilde ik een boek schrijven, om jongeren en volwassenen te helpen."


Marleen was intern begeleider en leerkracht op school. Ze was gelukkig, het leven lachte haar toe, toch ging het mis. Herstellende van een burn-out kreeg ze te maken met enkele (auto-)ongelukken. Whiplash, nek- en hersenletsel, diverse keren revalidatietrajecten zodat ze om kon leren gaan met haar beperkingen. Steeds werd ze teruggeworpen en was terug bij af. "Ik miste de kinderen op school, mijn werk. Een bezoekje aan school liep helemaal uit de hand. Ik werd figuurlijk helemaal onderuit gehaald door de directeur en de adjunct-directrice. De grond werd onder mijn voeten weggeveegd en mijn hele leven stond op de kop. Vervolgens viel alles in duigen." Na geruime tijd ging ze opnieuw op therapeutische basis aan de slag als intern begeleider, maar lichamelijk en geestelijk kon ze het werk niet meer aan. Overgevoeligheid voor licht, geluid en beweging, een korte concentratieboog en geheugenproblemen. Opnieuw kreeg ze steeds meer klachten en kwam weer in een burn-out terecht. Opnieuw een traject met therapie en psycholoog was voor haar te veel, de maat was vol. "Ik was het spuugzat om steeds weer afhankelijk te zijn van specialisten en anderen om lichamelijk en geestelijk goed in mijn vel te zitten. En daarom begon ik met het opstellen van een behandelplan. Voor de kinderen op school werkte dit ook voortreffelijk, dus waarom niet voor mijzelf. Ik plande elk uur van de dag in, met daarin afwisseling van inspanning en ontspanning. Iedere dag, week en maand, het hele jaar door, werkte ik met een planning. Rekening houdende met de energie en de tijd die ik had."


Muziek, yoga, (spirituele) cursussen, schilderen, maar vooral haar geloof en positiviteit sterkten haar in dit proces. Met haar boek Kom in je kracht wil ze ook andere mensen helpen om op het juiste spoor te komen. Het is gemakkelijk te lezen en te begrijpen, met weinig tekst. "Maar wel veel ruimte om op te schrijven welke dingen je wilt gaan doen en wat dingen met jou doen. Wat voel ik, voelt dit goed of niet goed? Wil ik dit zo blijven doen of kan ik beter een ander spoor kiezen, wat beter bij mij past? De slagbomen zorgen ervoor, dat je regelmatig moet stoppen en bewust na moet denken, door het toepassen van stop, denk, doe. Zodat je niet te impulsief, maar wel constructief bezig bent. Dat je door deze bewustwording kunt komen tot het maken van jouw eigen spoorboekje." Met rails(lijnen) van het spoor en die meenemen in de eigen bewustwording, door alle seizoenen heen. Met als doel, uiteindelijk op de juiste bestemming te komen. Oefeningen en werkbare tips ondersteunen en begeleiden dat proces. Een ding is voor Marleen Sijberts namelijk heel duidelijk: "Het gaat om jou en niet om een ander. Nu ben jij aan de beurt. Er is geen betere reden dan voor een goed doel te gaan, je eigen doel. Zodat jouw leven aangenamer wordt, je dichter bij jezelf blijft, bij wat jij wilt. Op een heel eenvoudige, maar wel effectieve manier in je komen en blijven. Jij bent het waard."

Afbeelding