Werkgroep: 'Walkro in omgevingsvisie'

Blitterswijck | Enkele inwoners van Blitterswijck geven in een zienswijze kritiek op de Omgevingsvisie van de gemeente Venray. In zo'n visie geeft het college aan hoe op de lange termijn globaal gezien de fysieke leefomgeving eruit moet gaan zien. Herman Loonen, Joep Feldmann, Sjaak Sluiters en Thijs van Dijck zien in de visie onvoldoende mestverwerker Walkro, gelegen aan de Veerweg in Blitterswijck, terugkomen.


Door onze redactie


Ze missen in de visie een alinea over de invloed van activiteiten van bedrijven uit de gemeente naar buurgemeenten, zoals die van Walkro. 'De stankoverlast in Wellerlooi, de depositie van stikstof in het Natura 2000-gebied De Maasduinen en het vrachtverkeer door Meerlo en Tienray zijn een direct gevolg van de activiteiten binnen de gemeente Venray.' Maar ook missen ze tekst over het nemen van de verantwoordelijkheid, zorg en bemoeienis van de gemeente Venray voor overlast en vermindering van woongenot door bedrijven, waarvan de provincie de vergunning houdende instantie is. De provincie is vergunningverlener voor Walkro.

Bijna alle industriegebieden van enige omvang liggen aan de hoofdwegenstructuur, geven de vier in hun zienswijze aan. 'Alleen het terrein van Walkro ligt zo'n vier kilometer verwijderd van de N270. Dit transport-intensieve bedrijf gaat dag en nacht met vele vrachtwagens door de bebouwde kom van Blitterswijck en Wanssum.' Tevens is in de visie nergens terug te lezen over de mogelijkheden voor verplaatsing van bedrijven die gezien hun overlastgevende bedrijfsactiviteiten op de verkeerde locatie liggen. 

Het kwartet constateert ook dat midden in het nieuwe Maaspark Ooijen-Wanssum Walkro ligt. Door uitstoot van ammoniak en stikstof staan de doelstellingen van biodiversiteit in dat gebied zwaar onder druk. 'De omgevingsvisie meldt er niets over. Niets daarover gezien in de omgevingsvisie, en ook de geuroverlast van Walkro blijft onbenoemd.'


Gezondste regio

En ook bij het hoofdstuk Gezondheid laten de vier niets aan duidelijkheid te wensen over: 'In de visie wordt de ambitie verwoord om de gezondste regio van Nederland te worden. Dit is onmogelijk zonder duidelijke keuzes te maken. Zonder een vertrek of verplaatsing van Walkro kan de omgeving van dit bedrijf geen onderdeel uitmaken van de gezondste regio van Nederland.' Wel meldt de visie: 'We zorgen voor voldoende afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies zoals woningen.' Hoe het college dat wil realiseren is onduidelijk voor ze. 

De vier hechten eraan te melden dat ze als werkgroep op 3 juni een gesprek hadden met de directie van Walkro. Volgens de vier gaf de directie toe dat de ligging van Walkro ten opzichte van de natuurgebieden en wat betreft bereikbaarheid niet goed is. Al eerder liet Walkro-CEO Eric Houben Peel en Maas weten dat verplaatsing van het bedrijf de enige oplossing is om alle overlast tegen te gaan. "Maar de kosten zullen te hoog zijn. Ik zie dat niet als een haalbare kaart."