Camping 't Veerhuys stond afgelopen weekend compleet onder water, restaurant Tante Jet hield het net droog.
Camping 't Veerhuys stond afgelopen weekend compleet onder water, restaurant Tante Jet hield het net droog. Foto: Wim Wijnhoven

Maasdorpen trotseren vloedgolf

Wanssum/Geijsteren/Blitterswijck | Het hoogwater heeft de Maasdorpen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck louter gekieteld, buitendijks deed het hier en daar wat meer pijn, maar de dorpskernen zijn verschoond gebleven van wateroverlast. Dat was in (vooral) 1993 en 1995 wel anders toen ook in de dorpskernen vele woningen onderliepen. Het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum heeft de eerste krachtproef met glans doorstaan.


Daarover zijn de dorpsraden het wel eens. Keesjan van den Herik, die ruim vijftien als omgevingsmanager aan het project was verbonden, sluit zich daar graag bij aan. Hij kan nog steeds niet geloven en bevatten wat er vooral afgelopen weekeinde in het Venrayse Maasgebied allemaal is gebeurd. "Op de eerste plaats verwacht je zoiets niet in de zomer. Ten tweede is het natuurlijk bizar dat daar de boel onder water loopt, meteen nadat het project is afgesloten. Ik viel van mijn stoel toen ik in de gaten kreeg wat voor een plons water eraan zat te komen. Ik stond op het punt om op vakantie te gaan. Dat heb ik maar even opgeschoven. Ik ben toen drie dagen in het gebied gebleven om met eigen ogen de ontwikkelingen te zien."


Zijn eerste indruk is dat de werkzaamheden hun uitwerking niet hebben gemist, zo laat hij maandag weten vanuit zijn auto, waarmee hij enkele dagen later dan gepland op weg is naar zijn vakantieadres in Frankrijk.

"Je zit natuurlijk toch in spanning. Zo'n test moet een keer komen. Ik ben op zoveel mogelijk plekken wezen kijken. Ik kan alleen maar tevreden zijn. Aan de andere kant willen we ook wat dingen snappen. Bij Broekhuizenvorst bijvoorbeeld zou het water wat hoger hebben gestaan dan lager. Ook een boer heeft meer water gemeld dan was verwacht. Dat zoeken we allemaal uit. Ik was ook in Well. Daar was de situatie kritiek. Daar werd met man en macht gewerkt om het water buiten de deur te houden. Er was die vrees van 'redden we het wel?'. Dan ga je de brug over, kom je Wanssum binnen en dan zie je terrassen vol zitten met mensen die gezellig zitten te eten en te drinken, van de zon genieten en in alle rust naar het water in het Maaspark kijken. Wat een verschil was dat met Well." 


Wanssum

'Wat een groot verschil was het in Wanssum met Well'

Peter Zegers, voorzitter van de Dorpsraad Wanssum, kan zich vinden in de woorden van Van den Herik.

"Het is onvergelijkbaar met wat er vooral in 1993 zich hier in Wanssum zich afspeelde. Toen stond het water in het dorp en de schade liep in de vele miljoenen. Er zijn toen meteen holderdebolder dijken aangelegd en dat hielp al goed tegen het hoogwater van veertien maanden later in 1995. Door de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is Wanssum nu droog kunnen blijven. Of dat het geld waard is geweest (het project kostte zo'n 223 miljoen euro, red.)? Ik denk het wel. We hebben gezien dat het werkt. Daarbij moet je bedenken dat het extremer was dan toen. De rivier de ruimte geven heeft zijn uitwerking niet gemist en de dijken met een meter verhogen ook niet. Het hoogste punt werd zondag bereikt en toen stond het water op 15 meter en 48 centimeter hoog."


Lees verder op pagina 8.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding