Bestuur R.K. Kleermakerspatroonsbond St. Gerardus Majella.
Bestuur R.K. Kleermakerspatroonsbond St. Gerardus Majella. Foto: Werkgroep Oude Foto

Bond kleermakers

Venray | In 1904 werd, tijdens de in Venray gehouden Limburgse Katholiekendag, de Volksbond opgericht. Uit die Volksbond kwamen de Kleermakerspatroonsbond, R.K. Tabakswerkersbond, de R.K. Bond van Vervoerspersoneel Sint Rafael en de Katholieke Arbeiders Bond voort. In 1906 werd Martinus van Aarssen als eerste voorzitter van de Kleermakerspatroonsbond benoemd.


In de twintiger jaren leefde de bond, door minder interesse van de leden, een kwijnend bestaan. Dat blijkt uit de notulen van de ledenvergaderingen waarin gezegd wordt dat de bond al enkele malen in den Heer is overleden. Twee cahiers notulen zijn bewaard gebleven in het Gemeentelijk Archief. De eerste notulen van 7 december 1933 beschrijven de heroprichting. Jean Lemmens, de kleermaker van de Stationsweg, wordt dan als voorzitter gekozen, Johan Jeuken als secretaris en Jan Lichteveld als penningmeester.
Dat de Kleermakerspatroonsbond uit Venray die tijd een bloeiende vereniging was blijkt uit het feit dat ze in april 1959 de internationale kleermakerspatroonsdag mocht organiseren. Op 4 september 1960 organiseert de Venrayse vereniging het nationale congres in de zalen van Prinsenhof. De Venrayse Kleermakerspatroonsbond bestaat al 25 jaar voordat de landelijk Kleermakerspatroonsbond werd opgericht.


St. Gerardus - Majella wordt als patroonheilige aangenomen. Zijn oorspronkelijke naam is Gerardo Maiella. Hij werd in 1726 nabij Napels geboren als een zoon van een kleermaker. In 1893 werd hij door paus Leo XIII zalig verklaard en in 1904 heilig verklaard door paus Pius X. Kapelaan van Wijngaarden fungeerde als geestelijk adviseur van de Venrayse Kleermakersparoonsbond.


Na Jean Lemmens hanteerden Antoon van Aarssen Patersstraat, Johan Jeuken Grotestraat, Wim Jacobs Ysselsteyn, Anton Jeuken Grotestraat, Piet Janssen Langstraat en Hub Schols Schoolstraat de voorzittershamer. Van 1942 tot 1947 zijn er geen notulen. Uit de voorafgaande notulen bleek dat de bezetter het nijverheidsonderwijs verbood. Piet Janssen en Johan Jeuken namen de taak op zich om ieder zes leerlingen onder hun hoede te nemen. Bijkomend probleem was dat alle textiel op de bon was. In 1946 startte de vereniging weer op. In 1951 wordt Hub Schols van de Schoolstraat als voorzitter gekozen. Hij zal de laatste voorzitter zijn. Wanneer de vereniging wordt opgeheven, is onbekend.


Op de foto het bestuur van de R.K. Kleermakerspatroonsbond St. Gerardus Majella bij haar 50-jarig bestaansfeest op 6 januari 1958. V.l.n.r.: onbekend, meester Bexter Pr. Bernhardstraat, Hub Schols Schoolstraat, burgemeester Alphons Janssen, Gerrit Janssen, onbekend, Harrie Franssen, geestelijk adviseur kapelaan Geerits, onbekend. Bestuursleden Jan Buijssen en P. op het Veld staan ook op de foto. Welke positie deze heren op de foto innemen is niet bekend. Bijzonder is dat de vereniging ter gelegenheid van het jubileum een pauselijke oorkonde ontving.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van er Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.