Eigen onderzoek Venray naar impact F35-oefenvluchten

VENRAY | Wat betekent het voor de leefomgeving en de gezondheid van de Venrayse inwoners als in de toekomst F35-gevechtsvliegtuigen trainingsvluchten vanaf De Peel in Vredepeel uitvoeren? De gemeente laat daar onderzoek naar doen. Het liefst in samenwerking met omliggende gemeenten. Dat liet burgemeester Winants tijdens de raadsvergadering weten.


Door Henk Baltussen


Hij reageerde daarmee op een motie die D66-raadslid Theo Zegers dinsdagvond wilde indienen. In de motie riep Zegers het college precies dat te doen wat Winants zelf al bedacht bleek te hebben. Hij toonde zich dermate enthousiast over de D66-motie, dat Zegers geen aanleiding meer zag om die ook in te dienen.


Er komt dus een onderzoek naar de gevolgen van de mogelijke openstelling van vliegbasis De Peel, speciaal gericht op de gezondheid van de inwoners van Venray als de F35-toestellen boven Venray gaan vliegen.  Wie dat gaat doen, wanneer en hoe, daar kon Winants nog niets over zeggen. "Uw motie onderstreept de grote zorgen die er leven", liet de burgemeester Zegers weten. "Daarom lijkt het mij verstandig daar onderzoek naar te doen. We willen weten wat de effecten op de volksgezondheid zijn. Ook als andere gemeenten niet aansluiten wil Venray dat onderzoek doen." CDA-raadslid Guus Reintjes toonde zich enigszins verbaasd over de plotselinge voortvarendheid van Winants. "In mijn geheugen zit nog de discussie om een KEA- of MKBA-onderzoek naar eventuele openstelling van De Peel te doen. Het werd een KEA en nu hoor ik u zeggen blij te zijn met de motie." Volgens Winants moet het eigen onderzoek vooral over de gezondheidsaspecten gaan. "Dat past volgens mij niet geheel in een KEA." Dat onderstreepte Zegers: "Een KEA richt zich op de technische kant van de vliegbasis. De inwoners moeten weten wat op ze afkomt."