Veeg uit de pan voor VVD

'Geef het de naam Medisch Centrum Venray, maar noem het geen ziekenhuis' 

VENRAY | De gemeenteraad van Venray vindt het prima dat Venray een samenwerkingsovereenkomst aangaat met VieCuri. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Die overeenkomst behelst het verplaatsen van het ziekenhuis van de Merseloseweg naar sportpark De Wieën bij MC De Wieënhof en de woningbouw die op de huidige VieCuri-locatie moet gaan plaatsvinden. Maar de plannen zijn nog met veel vraagtekens omgeven. Vooral de VVD had daar veel moeite mee. VVD-fractieleider Bas Künen joeg met zijn opmerkingen enkele fracties tegen zich in het harnas.


Door Henk Baltussen


Künen liet weten argwanend te staan tegenover de plannen.

"Waar zeggen we nu eigenlijk 'ja'  tegen? Het wordt geen ziekenhuis, maar een regio-poli. Er is geen financiële onderbouwing en we hebben niet het hele verhaal van VieCuri en gemeente gehoord. Het wordt eenzijdig gebracht en de gemeente laat zich voor het karretje van VieCuri spannen. Het college moet zich inspannen om alle huidige zorgtaken in Venray te behouden. Laat het geen tweede HAP (huisartsenpost, red.) worden. Wat blijft er straks eigenlijk over? Antwoorden krijgen we niet. VieCuri heeft geen afstemming gezocht met de partijen die nu in MC De Wieënhof zitten." Dit volgens Künen in tegenstelling tot eerdere berichten. "Waarom is de raad hierover niet juist geïnformeerd? Gebeurt het voor de gemeente Venray echt allemaal kostenneutraal?  En waarom is Hospice Zenit, dat op het huidige VierCuri is gehuisvest en daar graag wil blijven zitten, hier niet bij betrokken?"

Voor Theo Francken (Venray Lokaal) waren de opmerkingen van Künen over de top. "Venray heeft nul punt nul te zeggen over de zorg", stelde Francken met ingehouden woede. "De VVD moet wel het hele verhaal vertellen. Het zo voorstellen dat Venray de zorg die ze wil hier kan houden, is niet waar. De VVD moet mensen geen rad voor de ogen draaien." 

Theo Francken (VL): 'Venray heeft nul punt nul te zeggen over de zorg'

Joep Gielens (ProVenray haakte daarop in. "De zorg is uit de publieke handen gegeven. Dat zou de VVD ook uit kunnen dragen."  

Het VVD-verhaal triggerde ook SP-fractieleider Jan Hendriks. "Het is juist de VVD die de marktwerking in de zorg omarmde. Dat zorgt ervoor dat steeds minder voorzieningen dicht bij de mensen staan. Het is goed om te horen dat de VVD in Venray daar anders over denkt." 

Daarbij stelde Hendriks voor op te houden om het nieuwe ziekenhuis van VieCuri in Venray een ziekenhuis te noemen. "Dat wordt het niet meer", stelde Hendriks vast. "Noem het voor mijn part Medisch Centrum Venray, maar geen ziekenhuis meer." 

Martin Leenders (Samenwerking Venray) vond het jammer te constateren dat Venray enkele stappen terugdoet wat betreft ziekenhuiszorg. "Maar we hebben er inderdaad niets meer over te zeggen." 

Wethouder Cor Vervoort beaamde dat Venray niets te vertellen heeft als het gaat om het aanbieden van zorgtaken en -voorzieningen. "Maar we kunnen het zeker ter sprake brengen. Ik zeg ook toe dat de stakeholders in MC De Wieënhof en Hospice Zenit bij de gesprekken betrokken gaan worden."