Burgemeester Luc Winants bood de gemeenteraad dinsdagavond zijn excuses aan.
Burgemeester Luc Winants bood de gemeenteraad dinsdagavond zijn excuses aan. Archieffoto Peel en Maas

Excuses burgemeester

VENRAY | Burgemeester Luc Winants bood de raad dinsdagavond zijn excuses aan voor zijn optreden van vorige week woensdag. Tijdens en na de ingelaste raadsvergadering over het rapport Berenschot deed Winants lacherig over een breed gesteunde motie van afkeuring tegen hem.


De motie werd ingediend omdat Winants volgens een raadsmeerderheid te snel partij koos voor wethouder Loonen (die uiteindelijk met een motie van wantrouwen aan zijn broek opstapte) en te vaak de CDA-pet droeg. Nadat de motie was aangenomen, ging Winants daar niet verder op in en dankte de raad er zelfs voor. Na de vergadering deed hij tegenover een verslaggever van L1 luchtig over de motie die hij ook 'flauwekul' noemde. Dat was tegen het zere been van de fracties, die afgelopen maandagavond het optreden van burgemeester Luc Winants van vorige week woensdag bespraken. "Er is inderdaad het een en ander niet goed gegaan door zijn laconieke houding", stelde Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen. "Hopelijk dat hij dat fatsoenlijk tegenover de raad afwerkt."
Dat deed Winants als volgt: "Het aftreden van twee wethouders, de teleurstelling die werd uitgesproken en de consequenties voor Venray hebben mij indringend beziggehouden. Natuurlijk was er ook teleurstelling over de motie van afkeuring in mijn richting. Direct na deze vergadering waren mijn zorg voor Venray en de verhoudingen onder elkaar een groot zorgpunt. In mijn reactie naar een journalist van L1 heb ik op dat moment de verkeerde woorden gekozen. Ik kan mij goed voorstellen dat u zich daaraan heeft gestoord. Dat was zeker niet mijn bedoeling. De strekking van uw motie is voor mij glashelder. Deze motie neem ik zeer serieus. Mijn excuses bied ik aan voor de onrust die mijn woorden hebben veroorzaakt en wil samen met de raad en het college werken aan het herstel van vertrouwen." Namens de raad aanvaardde D66-fractieleider Daan Janssen de excuses. "Dat herstel van vertrouwen gaan we samen vormgeven."