De groep was vol enthousiasme voor het begin van de fietstocht naar het oorlogsmuseum.
De groep was vol enthousiasme voor het begin van de fietstocht naar het oorlogsmuseum. Foto: Antoon Jeuken

Zomerfestival voor ouderen [Video]

Merselo | Het was een bijzonder gezicht afgelopen dinsdagmiddag bij De Lekkernij en 't Anker in Merselo. Op de parkeerplaats stonden zeven duofietsen klaar voor het Zomerfestival voor ouderen. Ouderen fietsten die middag samen hun begeleiders naar het oorlogsmuseum in Overloon om vervolgens weer terug te keren naar Merselo. Op woensdagmiddag legde een andere groep dezelfde route af.


Vanwege de coronapandemie zijn veel ouderen de laatste maanden aan huis gekluisterd. Om daar verandering in te brengen, kwam een stel fanatiekelingen in Merselo in actie. Wilma Zegers is een van de kartrekkers van de activiteit. Ze kijkt met een goed gevoel terug op de eerste activiteiten. "Verdeeld over de zomer hebben we voor de ouderen in Merselo tien activiteiten georganiseerd. De tocht met de duofiets is de tweede in die reeks."

De activiteiten in Merselo worden ondersteund door onder meer het Oranje Fonds. In totaal krijgt de organisatie 3000 euro om de activiteiten op te zetten. "Het doel is om senioren weer in beweging te krijgen. Veel andere verenigingen liggen stil tijdens de zomermaanden en dat willen wij met dit zomerfestival een beetje opvangen."

Enkele enthousiastelingen, onder wie Zegers, sloegen de handen ineen. "We hebben bij alle verenigingen, die activiteiten voor ouderen organiseren, aangeklopt en gevraagd of zij ons willen ondersteunen bij het organiseren van de activiteiten. Dat is gelukt."

De activiteitenreeks begon vorige week met een bezoek aan de Weverslose volmolen in Merselo. Daar kregen de ouderen een rondleiding met aansluitend een barbecue. Na de tochten met de duofiets staan er nog acht activiteiten op de rol. "Komende week hebben we een verlaat kermisweekend. Daarna komt er onder meer een jazzband uit Eindhoven voor een optreden, hebben we een Franse avond georganiseerd, bezoeken we de beeldentuin van Juul Baltussen in Westerbeek, is er een fotomiddag en gaan we naar ZooParc Overloon. Er is eigenlijk voor iedereen wel wat te doen. Het programma is erg gevarieerd."

Volgens Zegers is het hard nodig om de ouderen weer op sleeptouw te nemen. Vanuit haar bestuursfunctie bij de KBO in Merselo ervaart ze de noodzaak. "We hebben gemerkt dat mensen alleen zitten. Je denkt al snel dat mensen in een dorp voor elkaar zorgen, maar dat is niet altijd zo. We spreken natuurlijk veel ouderen en dan hoor je weleens ingrijpende verhalen. Zo vertelde een vrouw mij onlangs: 'Och, dit is de eerste keer in twee dagen dat ik mijn eigen stem hoor'. Je merkt dat mensen op slot zitten en het is belangrijk om weer naar buiten te gaan en leuke dingen te doen."

Tien activiteiten in zomermaanden voor senioren

Nu de activiteitenreeks is begonnen, druppelen ook de eerste reacties binnen bij Zegers en de rest van de organisatie. "Er wordt heel enthousiast gereageerd. Mensen vinden het zo fijn om gewoon weer samen te zijn en met elkaar in gesprek te gaan."


Het enthousiasme bij de deelnemers zorgt ook bij Wilma Zegers voor een lach op het gezicht. "Natuurlijk geeft ons dat een goed gevoel. Het is echt kicken. Sommige mensen moeten we over een drempel helpen om mee te doen aan onze activiteiten. Als je die mensen meekrijgt en later ziet genieten, dan is het voor ons ook meer dan geslaagd. Daar doen we het allemaal voor."

Afbeelding