Vorming nieuw college

Wethouder 'van buiten' staat klaar als invaller voor vertrokken CDA'ers

VENRAY | Het zou zomaar kunnen dat eind  deze week duidelijk wordt hoe de opengevallen plaatsen in het Venrayse college worden opgevuld tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. Dat laat fractieleider Tino Zandbergen (Venray Lokaal) weten. Tevens maakte hij duidelijk dat een bestuurder van buiten Venray als derde wethouder gaat aanschuiven.


Door Henk Baltussen


Na het opblazen van de coalitie door het CDA (de CDA-wethouders  Jan Loonen en Anne Thielen stapten vorige week uit het college, red.) hebben de christendemocraten zich in Venray buitenspel gezet. Venray Lokaal nam vervolgens als tweede grootste fractie het initiatief om het college weer op orde te brengen tot aan de raadsverkiezingen van volgend jaar maart. Een dag na de even dramatische als historische raadsvergadering van vorige week woensdag, vonden de zeven fracties (uitgezonderd het CDA) elkaar om de Venrayse bestuurscrisis zo goed mogelijk te bestrijden door gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. D66-fractieleider Daan Janssen had al eerder overleg met de plaatsvervangend gemeentesecretaris over de ontstane situatie. Daarbij zijn de lopende zaken in beeld gebracht waarin keuzes worden gemaakt tot aan de verkiezingen. En ook hoe de portefeuilleverdeling eruit kan komen zien.

"Omdat het CDA uit de coalitie is gestapt, speelt die partij nu geen rol meer", zegt Zandbergen. "Venray moet natuurlijk bestuurd blijven. Venray Lokaal en D66 gaan als eerdere coalitiepartners een nieuwe coalitie vormen. Na gesprekken met de andere fracties is de conclusie dat een andere coalitie mogelijk is. Daar zijn we voortvarend mee begonnen."

'Als alles meezit eind juli benoeming derde wethouder' 

"We waren het er snel over eens dat het geen wethouder van een van de fracties moet zijn, maar eentje die echt van buiten Venray komt. Inmiddels hebben we een kandidaat gevonden, een tweede hebben we achter de hand. Als alles meezit, hopen we de nieuwe wethouder nog eind deze maand in een extra raadsvergadering te kunnen benoemen." 

Dit betekent niet dat de nieuweling automatisch de portefeuilles van Loonen en Thielen krijgt. "Er komt een roadbook tot aan de verkiezingen van volgend jaar", zegt Zandbergen. "Daarin staat wat er per se moet gebeuren tot aan maart volgend jaar en welke onderwerpen controversieel worden verklaard en na de verkiezingen worden opgepakt."