Vooralsnog geen einde aan illegale status Weverslo, nu niet uitbreiden

VENRAY |  Voorlopig blijft het aantal graven op natuurbegraafplaats Weverslo hetzelfde en legalisering van de gebouwen aan Janslust 11 in Heide is nog niet aan de orde. Een meerderheid van de Venrayse gemeenteraad heeft te veel moeite met de plannen van Weverslo-directeur Gé Peterink, die weer in overleg zal moeten gaan met de gemeente Venray om zijn plannen met de begraafplaats te kunnen verwezenlijken.


Door Henk Baltussen


Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Wethouder Jan Jenneskens zag aankomen dat een raadsmeerderheid tegen de bestemmingsplanwijziging ging stemmen. Hij stelde tevens vast dat de raad een natuurbegraafplaats wel degelijk van toegevoegde waarde vindt voor Venray en omgeving. Peterink wil het aantal begraafplaatsen zelfs uitbreiden van honderd naar tweehonderd per hectare. Of hij wil de mogelijkheid hebben om achthonderd urnen per hectare te mogen plaatsen. "Daarom moeten we er wat mee", aldus Jenneskens. "Aan de andere kant hebben fracties veel moeite met de nevenactiviteiten op Weverslo. Wel begraven dus, geen ceremonies. Samen kan niet." Het voorstel van Jenneskens om de stemming over Weverslo aan te houden en opnieuw in gesprek te gaan met Peterink, kreeg de goedkeuring van de raad. Veel fracties vonden het evenwel onverteerbaar dat niet alleen een illegale situatie moet worden gelegaliseerd, maar dat de eigenaar de begraafplaats ook nog eens flink wil uitbreiden. 'Belonen voor slecht gedrag', viel hier en daar te beluisteren.


Een heikel punt was ook de omgevingsdialoog die moet worden gevoerd als verplicht onderdeel bij het wijzigen van bestemmingsplannen. "Van een goede dialoog was geen sprake", constateerde Henk Bisschops (PvdA). Daarover zijn de meningen verdeeld, vond Jenneskens, die tevens vaststelde dat de er duidelijkere afspraken en regels moeten komen over de omgevingsdialoog. "De eigenaar zegt dat die goed is verlopen, een inspreker bij het Sprekersplein zegt het tegenovergestelde", aldus de wethouder.  "Maar wat als we niet instemmen?", vroeg Leo Philipsen (CDA) zich af, "wat gebeurt er dan met het gebied? En met de graven die er nu al liggen? Worden ze dan langzaam overwoekerd met brandnetels en braamstruiken? En betekent niet kiezen ook niet langer gedogen? Is de wethouder dan bereid om te handhaven?"

Over handhaven ga ik niet, zei Jenneskens. "We kunnen wel met de eigenaar in gesprek gaan voor een beter voorstel. Dit is een situatie waarmee we omzichtig en voorzichtig mee om moeten gaan." Wanneer en hoe precies 'Weverslo' wordt vervolgd, is onbekend.