'Geen dialectborden'

VENRAY | Borden langs de kant van de weg bij de komgrens met daarop de dorpsnaam in het dialect zijn niet nodig. Een overgrote meerderheid van het dorpsradenoverleg (DRO) liet maandagavond in Heide weten die borden overbodig te vinden. 


Alleen Veulen zag dergelijke borden wel zitten, maar legde zich uiteindelijk neer bij de meerderheid. En respecteerde daarmee de opvatting van het DRO: 'Overal borden of nergens borden'. Het werd dus het laatste. Binnen de gemeenteraad wordt daar al enige tijd discussie over gevoerd. D66-fractieleider Daan Janssen kwam vorig jaar maart met een motie, onderschreven door ProVenray, over het plaatsen van dialectborden. "Het dialect is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed en de lokale identiteit van onze gemeente", zei Janssen toen. Hij was geïnspireerd geraakt tijdens de prinseninstallatie van 2020, waarbij burgemeester Luc Winants elke carnavalsclub een plaatsnaambord aanbood met de dialectnaam van het dorp erop. "Daar regeerde iedereen enthousiast op. Omdat in meer Limburgse gemeenten al dergelijke borden staan, zou dat ook in Venray moeten kunnen", stelde Janssen destijds. Maar de motie werd op de lange baan geschoven vanwege de coronacrisis die net was uitgebroken.

Enkele maanden later kwam de motie alsnog in stemming. Alleen SP en VDD stemden tegen, wat wethouder Anne Thielen deed besluiten een onderzoek naar dialectborden in te stellen. Daaruit kwamen enkele mogelijkheden naar voren. Ook eentje waarmee 19.000 euro aan kosten zijn gemoeid. Dat was voor een meerderheid van de raadscommissie Leven, die er vorig jaar november over sprak, genoeg om het college groen licht te geven om de borden verder te ontwikkelen. Het CDA was zelfs bereid om er zo'n 65.000 euro aan uit te geven. Voor de dorpen hoeft het dus allemaal niet meer. 'We kunnen het geld wel beter besteden', was maandag de algemene teneur bij het DRO. 'Het leeft niet'.

"En wie weet hoe je Smakt in het dialect schrijft, dan horen wij dat graag", liet Jeanne Jansen van de dorpsraad Holtees-Smakt weten. Vredepeel zit met hetzelfde 'probleem'.