Wout Poels in de bolletjestrui.
Wout Poels in de bolletjestrui. Foto: Cor Vos

Wout Poels dag in bolletjestrui

Blitterswijck | Wout Poels kijkt tevreden terug op de eerste Tourweek ondanks het feit dat er veel valpartijen zijn geweest.


In het algemeen klassement klom hij tijdens de bergetappes richting de eerste tien.


“Het was voor mij geen slechte week en ik ook nog een dag in de bergtrui mogen rijden. Ik heb maandag een prima rustdag gehad en ben gemotiveerd om er weer lekker tegenaan te gaan”, meldt Wout Poels tijdens de rustdag in de Tour de France.


Toen Poels afgelopen zaterdag tijdens de achtste etappe de bolletjestrui veroverde ‘ontploften’ de mobieltjes bijna van de vele WhatsApp-berichten bij de familieleden van Wout en de fans.


Er werd zelfs al een suggestie gegaan om clublokaal De Zwart in Blitterswijck te versieren in de sfeer van de bolletjestrui. Maar het bestuur van de fanclub liet de enthousiaste fans daarna weten 'dat Parijs nog ver weg is'.


Feit is dat in het café nog wel een plekje is waar Wout Poels de bolletjestrui mag neerhangen. Door het opvallend goed fietsen van de Blitterswijckse renner staat hij in een klap weer in het middelpunt van de belangstelling. Via de website reageerden fans uit heel Europa met de vraag om foto’s en handtekeningen.

Wout Poels was zaterdag de derde Nederlander die tijdens deze ronde de bolletjestrui pakte. Hij greep de eerste punten op beklimmingen van de derde en vierde categorie, om vervolgens ook de eerste berg van de eerste categorie als eerste te bedwingen.


Met dertien punten was de bolletjestrui al virtueel toen al voor hem. Er kwamen nog acht punten bij voor zijn tweede plek op de voorlaatste beklimming. Niemand kon de 21 punten van de klimmer van Bahrain-Victorious daarna nog bedreigen.


Poels was na Ide Schelling en Mathieu van der Poel de derde Nederlander die dit jaar de bolletjestrui aan mag doen. Matej Mohoric, teamgenoot van Poels, was zaterdag de eerste niet-Nederlander in de bergtrui.


Wout Poels werd zaterdag ook uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de dag. Na afloop van de rit gaf aan hij dat het bergklassement voor hem een doel is. Zondag, na één dag, moest hij echter de bolletjestrui alweer afstaan.


Poels zag dat Nairo Quintana in de negende etappe de leiding in het bergklassement overnam.


Foto: Wout Poels tijdens de huldiging in de bolletjestrui.


Foto: Cor Vos.