'Maester Janssen van 't Kruus'. Bovenstaande foto is genomen in 1958 bij Zaal Wilhelmina.
'Maester Janssen van 't Kruus'. Bovenstaande foto is genomen in 1958 bij Zaal Wilhelmina. Foto: Werkgroep Oude Foto

'Maester Janssen'

Venray | Meester Piet Janssen, ook wel 'maester Janssen van 't kruus' genoemd, werd op 18 juni 1907 in Venray geboren. Om het onderscheid te maken met een andere leerkracht Janssen, kreeg Piet deze bijnaam, omdat hij vlak bij het wegkruis op de hoek Stationsweg - Bongerdstraat woonde. Piet trouwde op 25 mei 1936 in Venray met Truus Oudenhoven. Ze woonden aan de Stationsweg 26 en later Oostsingel 2. Het echtpaar kreeg zes kinderen.


Piet Janssen was sinds 1928 verbonden aan het onderwijs in Venray. Hij was onderwijzer aan de jongensschool in de Schoolstraat. In de vijftiger jaren werd hij benoemd tot eerste hoofd van de Dr. Poelsschool. Daarnaast gaf hij particuliere cursussen en was actief hij op de Handelsavondschool. Van deze school was hij bovendien enkele jaren directeur.


Piet was lid van de Patronaatscommissie, waar hij het financiële gedeelte mee hielp verzorgen. Ook was hij secretaris/penningmeester van de Venrayse afdeling van het Groene Kruis. Tomeloos was zijn inzet voor de St. Vincentiusvereniging en later voor de Algemene Bijstandswet. Ook verleende Piet hand- en spandiensten bij de organisatie van de St. Odafeesten, de oprichting van de vereniging voor vreemdelingenverkeer, de oprichting van Vastelaovesverenging de Piëlhaas, als vicevoorzitter van de Geschied- en Oudheidkundige Kring en als lid van het Cultureel Centrum. Piet vormde, samen met zijn collega's Jan van Heijster en Pierre Gooren (Oostrum), de eerste redactie van de Vastelaoveskrant van de Piëlhaas. Piet Janssen nam in 1972 afscheid van het onderwijs.


Bovenstaande foto is genomen in 1958 bij Zaal Wilhelmina. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de St. Vincentiusvereniging, kreeg Piet als president van de Venrayse Conferentie uit handen van deken Loonen de pauselijke Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt. De medaille wordt uitgereikt aan katholieke gelovigen die tenminste 45 jaar oud zijn en zich gedurende ten minste 25 jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor het katholieke geloof of de kerk. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ontvangen van de paus. Piet kreeg de versierselen door zijn echtgenote opgespeld. Op de foto wordt Piet gefeliciteerd door Lambert Laurensse, voorzitter van het Sociaal Charitatief Centrum, terwijl onder andere deken Antoon Loonen en Truus Janssen-Oudenhoven toekijken. Piet Janssen werd ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 28 september 1974 in Venray.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.