'Jan Loonen handelde voor het overgrote deel integer'

VENRAY | Wethouder Jan Loonen handelde sinds zijn aantreden in 2010 inzake het dossier Loobeekdal voor het overgrote deel integer, overeenkomstig met gedragscodes voor wethouders van de gemeente Venray. Dat is de slotconclusie van Bureau Berenschot, dat de gronddeal van wethouder Jan Loonen met het waterschap onderzocht.


Een conclusie luidt ook dat de combinatie van het wethouderschap en privé-grondtransacties met een andere publieke organisatie niet zonder integriteitsrisico’s is. Of grondzaken nu wel of geen onderdeel uitmaken van de portefeuille maakt niet uit, stelt Berenschot in het onderzoeksrapport. 'Terugkijkend op de periode 2010 tot heden stellen wij vast dat er zich drie risicovolle situaties hebben voorgedaan waarbij Loonen onvoldoende alert is geweest zodat enige schijn van belangenverstrengeling is ontstaan. Zo bezien is bij deze gebeurtenissen de gedragscode niet gevolgd'.

Tevens stelt Berenschot in het 42 pagina's tellende rapport vast dat Loonen vanuit zijn functie als wethouder of eerder als Statenlid geen kennis had over het dossier Loobeekdal die anderen niet konden hebben. Berenschot vindt dat Loonen naar college en ambtelijke organisatie voldoende transparant is geweest, de raad informeerde hij niet over zijn bezittingen in het Loobeekdal. Berenschot kon niet vaststellen dat Loonen de besluitvorming en de voorbereiding daarvan omtrent het Loobeekdal trachtte te beïnvloeden ten behoeve van zijn privé- of familiebelangen.