Gemeente Venray steunt dorpsraad die spoorovergang intact wil houden

SMAKT/VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray steunen de Dorpsraad Smakt-Holthees, die ervoor pleit de spoorwegovergang tegenover 't Pelgrimshuis in Smakt toegankelijk te houden voor alle verkeer. Dat laat het gemeentebestuur in een zienswijze aan de provincie Limburg weten. 


ProRail vindt dat alleen voetgangers en fietsers nog van de genoemde overgang gebruik mogen maken. Auto-, vrachtwagen- en landbouwverkeer moeten in dat geval gebruikmaken van de spoorwegovergang op de Loobeekweg, die enkele honderden meters zuiderlijker ligt. Dit om volgens ProRail de veiligheid op en rond het spoor in Smakt beter te kunnen garanderen.

 Al tijdens een bijeenkomst met de inwoners van Smakt en Holthees in 2018 maakte ProRail in 't Pelgrimshuis de plannen bekend. Nu verdubbeling in Smakt van de baan is, wil de dorpsraad dat de spoorwegovergang op de Pelgrimslaan voor alle verkeer openblijft. 

De dorpsraad stelt dat aanpassing van de spoorovergang voor een splitsing van de leefgemeenschap zorgt en vanwege praktische, milieutechnische en financiĆ«le redenen is gedeeltelijke sluiting van de Pelgrimslaanovergang onverstandig. Daarbij zou het deels openhouden van de overgang een sterke verhoging van de geluids- en trillingenbelasting van doorgaand gemotoriseerd verkeer op de langgerekte Sint Jozeflaan betekenen. En dat terwijl de belasting van treinverkeer al aanzienlijk is voor de inwoners, meldde de dorpsraad al eerder aan ProRail. 

Burgemeester en wethouders besloten in hun overleg van 28 juni de provincie Limburg te laten weten dat de overgang voor alle soorten verkeersdeelnemers toegankelijk moet blijven. Maar, zo laat Venray het provinciebestuur eveneens weten, dat als uit alle studies en beoordelingen mocht blijken dat het helemaal openhouden van de overgang toch geen optie is, de provincie aan de lat staat om een volwaardige omrijroute te realiseren. 

Het gemeentebestuur geeft aan zich niet te kunnen vinden in de afwaardering van de overgang tussen de St. Jozeflaan en Pelgrimslaan, omdat de laatste 45 jaar zich daar geen ongevallen voordeden en dat de verkeersintensiteit daar laag is. Na de opwaardering van de Maaslijn zouden enkele verkeerstechnische aanpassingen (bochtverbreding en aanpassen van de voorrangssituatie) nog veiliger kunnen maken, stelt het college. 

Mocht het provinciebestuur de Venrayse zienswijze naast zich neerleggen, dan wil het college in gesprek met provincie en ProRail over de realisatie van een volwaardige omrijroute. In dat geval moet het zwaardere verkeer de Maaslijn 800 meter zuidelijker gelegen overweg gebruiken, op de Loobeekweg.