Vragen rond VieCuri

VENRAY | Of de behandelingen in het huidige VieCuri straks ook worden uitgevoerd in de nieuwe ziekenhuisvoorziening die bij De Wieënhof moet komen, daar kan het college van Venray geen uitsluitsel geven. VVD-fractieleider Bas Künen stelde er vragen over. 


Een lijst met welke voorzieningen verdwijnen is eveneens niet voorhanden. Ook niet eentje voor welke ingrepen die nu in Venray worden uitgevoerd de Venraynaar straks naar elders moet. Uit het antwoord blijkt tevens dat dergelijke lijstjes geen taak is van het college om die te kunnen overleggen. Maar wel dat het streeft 'naar een zo hoog mogelijk voorzieningenniveau en naar het tegengaan van verschraling van het zorgaanbod'. VieCuri kan volgens het college op dit moment niet aangeven wat het precieze zorgaanbod in de nieuwe ziekenhuisvoorziening gaat worden. Wel is voor B en W duidelijk dat het accent komt te liggen op planbare zorg, poliklinische behandelingen en een uitgebreid pakket aan diagnostiek, zoals onder meer bloedonderzoek, röntgenfoto’s, hartfilmpjes en in Venray blijft de dialyseafdeling bestaan. Ook is duidelijk dat een aantal ingrepen, die VieCuri uitvoert voor patiënten uit de gehele regio, verhuist naar Venlo. Welke dat zijn, is onbekend.

Daarbij wijst de VVD naar de gemeentesite waarop te lezen staat dat vanwege de nieuwe locatie 'de kwaliteit van de zorg beter wordt door de nóg kortere lijnen en kennisuitwisseling tussen de zorgaanbieders'.  De conclusie van de liberalen dat er nu dus nog zorg van lagere kwaliteit wordt geboden, deelt het college niet. 'Er is geen sprake van lagere kwaliteit zorg, elke patiënt krijgt de kwaliteit van zorg die hij of zij nodig heeft'. Wel zal zorg op afstand steeds mee terrein winnen, kreeg het college van VieCuri ingefluisterd. 

Künen vraagt zich af straks nog wel sprake kan zijn van een ziekenhuis in Venray. 'Er zijn dan immers geen bedden of operatiekamers meer. Is het niet zo dat Viecuri straks een ziekenhuis in Venlo heeft met enkele regiopoli’s in de regio?'  In dat geval krijgt Venray een regiopolio in plaats van een ziekenhuisvoorziening. 


Lees verder op pagina 7.