'Meedoeneuro's' blijven, misschien digitalisering ervan

Venray | Venrayse gezinnen die leven in armoede kunnen voorlopig aanspraak blijven maken op het zogenaamde meedoenbudget van jaarlijks honderd euro per kind. Dat laten burgemeester en wethouders in een brief aan de raad eten.


Door onze redactie 


Aanvankelijk was het de bedoeling van wethouder Anne Thielen, die het sociaal domein in haar portefeuille heeft, het meedoenbudget in verband met bezuinigingsmaatregelen af te schaffen. Maar bezuinigen op dat specifieke budget voor kinderen die in armoede opgroeien, was voor Venray Lokaal, D66, SP en PvdA te veel van het goede. In een motie riepen de vier partijen eind maart wethouder Anne Thielen op toch een bedrag van minimaal honderd euro per kind per kalenderjaar beschikbaar te stellen. Thielen zag dat niet zitten en wilde liever dat een maximumbedrag werd afgesproken. Maar de vier hielden voet bij stuk. Behoudens de VVD steunde iedereen de motie. Om die kinderen op die manier toch wat extra's te kunnen laten doen, was de algemene teneur binnen de raad. Denk hierbij aan naar de film kunnen gaan, een ijsje kunnen eten, merkte Theo Francken van Venray Lokaal eind maart op. Henk Bisschops (PvdA) stelde voor alles onder te brengen in een meedoenpakket om het allemaal wat simpeler te kunnen maken.

In de motie wordt de wethouder ook opgedragen om de administratieve rompslomp rond het meedoenbudget aan te pakken. Tevens moet gekeken worden naar het stigmatiserende aspect van de maatregel. Het laten zien van fysieke bonnetjes door de families die gebruikmaken van het budget wordt door fracties als stigmatiserend gezien. Volgens het college kan die steekproefsgewijze controle niet worden afgeschaft. 'Dit is een vereiste voor een rechtmatige uitvoering'.  

Maar mogelijk kan digitalisering van het meedoenbudget de zaken vereenvoudigen, zegt het college, dat de invoering van een eburgerpas als een mogelijke oplossing ziet. Degenen die van de regeling gebruikmaken hoeven dan geen munten, vouchers of pasjes te hebben, en ze ook niet meer op te halen, wat stigmatisering volgens het college tegengaat. Facturen hoeven niet meer worden opgevraagd en gecontroleerd en mogelijk zijn uitbreidingsmogelijkheden denkbaar, zoals sport, cultuur, regiotaxipas en medische hulpmiddelen. Een nadeel is wel dat de eburgerpas minder geschikt is voor digibeten. Een ander nadeel is dat een nieuw digitaal platform moet worden opgestart met alle kosten van dien. 

Dat laatste strookt volgens het college niet met de noodzakelijke bezuinigingen binnen het sociale domein. Maar dat het op den duur voordelig kan uitpakken, daarvoor sluiten B en W de ogen niet. Met andere woorden: de honderd euro van het meedoenbudget blijft intact en digitalisering ervan wordt door het college open gehouden.