Dorpsraad Overloon wil dat in dorp einde komt aan opvang asielzoekers

OVERLOON/VENRAY | Aan de opvang van asielzoekers in Overloon moet met ingang van volgend jaar een einde komen. De politieke partijen van de gemeente Boxmeer moeten de overeenkomst met het COA niet verlengen, zo bericht dagblad De Gelderlander.  


Dat dringende advies geeft de dorpsraad de Boxmeerse gemeenteraad die er binnenkort over debatteert. Het advies is opvallend, want tot voor kort was de dorpsraad nog voor de opvang van vluchtelingen (zoals van gezinnen die écht hulp nodig hebben) in het Overloonse asielzoekerscentrum, dat in 2014 opende. Dan moest er wel een einde komen aan de door asielzoekers veroorzaakte overlast en de in de afgelopen jaren flink toegenomen criminaliteit. Ook in Venray wordt meer overlast ervaren van vooral jonge asielzoekers.

Een einde maken aan de toegenomen criminaliteit kan volgens de dorpsraad ook door verantwoordelijke groepen asielzoekers uit te sluiten van opvang. Het gaat daarbij om alleenstaande minderjarige vluchtelingen en asielzoekers uit zogenoemde veilige landen. Die laatste groep maakt sowieso geen kans op een verblijfstatus, maar blijkt wel regelmatig betrokken bij rottigheid en ellende. En daar willen de dorpsraad en een grote meerderheid van de inwoners van Overloon en Stevensbeek en andere dorpen in de directe omgeving nou net van af, bleek eerder uit een door de gemeente Boxmeer geïnitieerde enquête.


Dat de dorpsraad nu helemaal geen vluchtelingen meer wil opvangen, heeft alles te maken met de houding van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Toen Boxmeers burgemeester Karel van Soest eerder de geluiden uit het dorp bij het COA neerlegde, werd hij door die rijksorganisatie teruggefloten.  Er werd vervolgens nog wel wat onderhandeld. Het COA stelde voor om vanaf volgend jaar in plaats van vijftig nog maar veertig minderjarige vluchtelingen op te vangen. Maar 'veiligelanders' helemaal weren, dat kan volgens het COA volgens de wet helemaal niet.

'Veiligelanders' weren kan volgens het COA niet

Burgemeester en wethouders blijven nu bij hun standpunt dat het asielzoekerscentrum alleen verder kan zonder minderjarigen en veiligelanders. Het college staat  daarmee lijnrecht tegenover het COA. Toch wordt aan de gemeenteraad nu een aantal voorstellen gedaan. Die voorstellen variëren van, vrij vertaald, laten we er maar mee stoppen tot verlengen met beperkingen. Donderdag 8 juli ligt het bij de Boxmeerse raad op tafel. Er is nog een optie voorhanden: laat de nieuwe gemeente Land van Cuijk er volgend jaar maar over beslissen.