Woontoren

Venray | Daar staan ze dan, vorige week op pagina 3 van nieuwsblad Peel en Maas. Ik mis alleen Jan Loonen bij de woontoren van OTTO/ Kafra, die naar mijn mening met leugens is neergezet en die het aantal arbeidsmigranten in Venray alleen maar vergroot.
Ik zal de heren een voor een doorlopen. OTTO: wij als belastingbetaler sponsoren OTTO-Kafra. Uitleg OTTO-Kafra (Frank van Gool) roept steeds dat zij niets aan huisvesting verdienen, maar dat is een leugen. Want je hebt het bruto/netto-verhaal, oftewel de zogeheten extraterritoriale kosten. Dat betekent de huur etc. wordt bruto ingehouden (niet over het nettoloon). Dit tot maximaal 30% van het brutoloon. Hierover hoeft de werkgever geen werkgeverslasten, zoals belasting en pensioen te betalen. Het voordeel voor een werkgever is rond de 6% tot 8%. Die hebben ze niet als de huisvesting onafhankelijk is. Reken uit je winst. Daardoor komt er bij de belastingdienst minder binnen, ten nadele van ons burgers.
Jan Loonen: hij denkt alleen aan zijn achterban (agrarische sector). Het is niet in het belang van deze groep om tot goede onafhankelijke huisvesting te komen. Ook zij hebben het 30%- voordeel. Het belang van de Venrayse burgers, daar komt hij niet voor op (waar heb ik dit eerder gelezen?). OTTO-Kafra huisvest alleen maar zijn werknemers en geen andere. Hierdoor vergroten zij het aantal arbeidsmigranten en lost het huisvestingprobleem in Venray niet op.
Emile Roemer: had regelmatig contact met politieke partijen, gevraagd en ongevraagd, dus ook met de SP. Ik hoor hem nog zeggen: huisvesting moet onafhankelijk zijn. De enige oplossing was de zogenaamde SP-woningen. Andere oplossingen werden niet serieus genomen. Werkgevers moesten zich niet bemoeien met de huisvesting. Maar nu hij landelijk gestopt is als SP-fractievoorzitter, lijkt zijn eigenbelang naar boven te komen. Hij mag weer zijn zak vullen met een commissie, etc. Of krijgt hij een inkomen van de SP en levert hij alles in? Alles waar hij voor stond, laat hij vallen.
Luc Winands: ja, wat zal ik over hem zeggen? In mijn ogen is hij niet onafhankelijk als burgemeester. Hij houdt onder andere zijn partijgenoot Jan Loonen de hand boven het hoofd, in plaats van zich als burgervader onafhankelijk op te stellen. Hoe moet je vertrouwen krijgen in z’n burgemeester? Ik heb jammer genoeg maar driehonderd woorden om met feiten te komen, die ik nog wel meer heb.


Fons Merken, Venray.