Boerderij Winnen in Ysselsteyn.
Boerderij Winnen in Ysselsteyn. Foto: Persfoto

Historisch Reundje Ysselsteyn

Ysselsteyn | Historisch Reundje Ysselsteyn vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 juli.


Op bovengenoemde datums wordt, in het kader van het honderdjarig bestaan van Ysselsteyn, een historisch fietsrondje uitgezet. De route is aangegeven met behulp van pijlen.

In maart werden een aantal boerderijen verlicht en vertelden de bewoners over de geschiedenis


De deelnemers kunt starten vanaf museum De Peelstreek, waar ze ook een routebeschrijving kunnen krijgen. De route staat ook op Facebook en op de Ysselsteyn 100-app.


De tocht heeft een lengte van 22 km. Die is naar keuze in te korten naar 15 km. Deelname is gratis en de fietsers kunnen die dagen vanaf 13.30 uur starten.


Mocht fietsen een probleem zijn, dan rijden er ook huifkarren die de deelnemers naar de plaggenhut en de schaapskooi brengen en vervolgens weer terug.


Het vertrek van de huiskartochten is vanaf het Lovinckplein in het hart van het Peeldorp.

Fietsroute langs eerste vijftien boerderijen


In museum de Peelstreek is tevens een tentoonstelling opgezet in het kader van het honderdjarig bestaan van Ysselsteyn.


Deze tentoonstelling is zowel voor als na het 'reundje' te bezoeken. Het bezoek aan deze tentoonstelling is gratis.


De fietsroute voert langs de eerste vijftien boerderijen en andere bezienswaardigheden in Ysselsteyn, zoals het monument op de Groten Berg bij de Crayenhut, het monument voor de omgekomen vliegers, het monument voor de gesneuvelde inwoners van Ysselsteyn en de gesneuvelde geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Duw-werkkampen en een van de eerste, zo niet de eerste boerderij van Ysselsteyn, De Pionier.


De eerste vijftien boerderijen hebben hun boerderijen speciaal voor dit 'reundje' weer aangekleed met oude spullen. Bij iedere boerderij treffen de deelnemende fietsers een informatiebordje aan met meer gegevens over de desbetreffende boerderij.


Ze komen onder meer langs de speciaal voor het honderdjarig bestaan gebouwde schaapskooi en de plaggenhut.

Op deze locaties kunnen de deelnemers, behalve wat drinken, ook genieten van muziek en demonstraties schapen drijven door Tineke Camps van schaapskudde De Peeldrift, spinnen van schapenwol en uitleg krijgen over de originele bouw van de schaapskooi en/ of de plaggenhut, waar tevens aandacht wordt geschonken aan het eeuwlied.


Op de route komen de deelnemers bovendien langs het openluchtgedeelte van museum De Peelstreek, de Rówkoelehof. Hier zijn de grotere oude landbouwmachines
te zien.

De bezitters van oude tractoren en landbouwwerktuigen uit Ysselsteyn zijn ook present langs de route of op een van de rustplaatsen. Ook kunnen de fietsers onderweg een oldtimerauto uit de beginjaren van Ysselsteyn tegenkomen.


Figuranten van de Ysselsteynse toneelclub in ruste, Crescendo, laten tevens figuren uit het historische Ysselsteynse dorpsleven herleven.


Het eindpunt van de korte of lange route is op het Ysselsteyn 100-plein, het Lovinckplein.