Een karakteristiek beeld van Peeldorp Ysselsteyn in vroegere tijden.
Een karakteristiek beeld van Peeldorp Ysselsteyn in vroegere tijden. Foto: Persfoto

Tentoonstelling 100 jaar Ysselsteyn

Ysselsteyn | Vanaf zaterdag 10 juli opent museum De Peelstreek in Ysselsteyn zijn deuren voor een tentoonstelling gewijd aan het honderdjarig bestaan van Ysselsteyn. Gezien de relatief jonge leeftijd van het dorp is er in verhouding tot oudere dorpen nog veel bekend over het ontstaan en de ontwikkeling in de eerste jaren. Deze expositie is een gezamenlijke opzet van museum De Peelstreek en de Stichting Historie Ysselsteyn. 


Hoewel er met name in de eerste jaren helaas (te) weinig foto’s werden gemaakt, zijn museum De Peelstreek en de Stichting Historie Ysselsteyn er toch in geslaagd een fototentoonstelling op te zetten bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Ysselsteyn.

Verdeeld over diverse rubrieken, zoals Aan de slag in Ysselsteyn, De ontwikkeling van Ysselsteyn, Feesten in Ysselsteyn, Jong in Ysselsteyn en Werken en Wonen in Ysselsteyn komt de ontwikkeling van het dorp aan bod.


De Stichting Historie Ysselsteyn heeft verschillende unieke foto’s weten te vinden die de bezoekers tijdens de tentoonstellingsperiode kunnen zien. Bij de foto’s staat uiteraard een overzicht van de eerste vijftien boerderijen van Ysselsteyn.


Op 18 december 1921 werden de koopaktes van deze boerderijen bij de notaris ondertekend. Hiermee was de stichting van, toen nog IJsselsteijn, officieel een feit.

Ontwikkeling Peeldorp in woord en beeld


Dit is dan ook de reden dat dit jaar het honderdjarig bestaan van het dorp wordt gevierd.

De ontwikkeling in de ict biedt ook mogelijkheden bij een tentoonstelling van een honderdjarige. Zo is er een uitgebreide Y100-app die de bezoekers veel mogelijkheden biedt.


Ook biedt de tentoonstelling mogelijkheden om hier kennis van te nemen. Vrijwilligers van de Peelstreek of leden van de Stichting Historie Ysselsteyn laten de bezoekers graag op groot beeld zien hoe en en ander werkt.


Middels een tiptoetsscherm of gewoon via het toetsenbord krijgen ze allerhande informatie op een groot scherm. Dat kan natuurlijk ook op hun mobiele telefoon of computer, maar tijdens de tentoonstelling via een groot scherm.


Naar keuze gaan ze vervolgens via het scherm langs de eerste vijftien boerderijen. Het scherm maakt het ook mogelijk de ontwikkeling van Ysselsteyn vanaf eind 1800 tot nu via kadastrale kaarten te volgen. Ook kunnen belangstellenden via dit scherm kennismaken met diverse bekende figuren uit het Ysselsteynse.


Op deze tentoonstelling is ook een selectie schilderijen te zien van Frans van Baar en zijn zoon Hub. Die zijn speciaal voor deze expositie beschikbaar gesteld door het Venrays
Museum.


Frans en Hub van Baar hadden een voorliefde voor de ontgonnen Peel en de schitterende natuur in de gebied.


Behalve de liefde voor de Peel en het Peellandschap legden zij deze landschappen ook vast in tal van schilderijen. Zij bieden bezoekers een terugblik op de Peel van honderd jaar geleden.


Onder de noemer Ysselsteynse Verzameling kunnen de bezoekers allerhande spullen zien uit de beginjaren van Ysselsteyn, zoals oude bouwtekeningen, het eerste ledenregister van de Boerenbond, oude koopaktes en een overzicht van de schaapskooien in de Peel.


Om de jeugd te vermaken, maken ook een paar amusante filmpjes over de Peel en verhalen daaromheen deel uit van de expositie.


Voor het bezoek aan de tentoonstelling moeten de geldende coronaregels in acht worden genomen. Reserveren kan via de site van de Peelstreek, wwwdepeelstreek.nl, of telefonisch via 0629145828 of 0478-541544.


In principe is het museum iedere zaterdagmiddag geopend in de maanden mei t/m oktober. Daarbuiten alleen op van afspraak.

Aan het bezoek van de tentoonstelling zijn geen kosten verbonden.