IVN winnaar Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Venray - Geijsteren | De oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt en is een beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. Dit jaar heeft de IVN Natuureducatie deze prijs gekregen.


'Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is', meldt de adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds. 'Want voor veel mensen was een wandeling door de natuur, het enige uitje dat er nog was. Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Het IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij. Alles bij elkaar gaat het om vele duizenden vrijwilligers, die tevens een onmisbare steun voor organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen zijn. En vooral: een onmisbare steun voor onze natuur zelf'.

De lokale afdeling IVN Geijsteren-Venray is erg blij met deze erkenning. Zij hebben het afgelopen jaar, binnen de mogelijkheden die de coronabeperkingen oplegden, geprobeerd zoveel mogelijk mensen te bereiken. Binnenactiviteiten moesten helaas worden afgelast, maar buitenactiviteiten werden zodanig aangepast, dat ze die wel konden aanbieden. 

“Dat de belangstelling is toegenomen voor de natuur in het algemeen, en voor het bijwonen van IVN-activiteiten in het bijzonder, hebben we écht gemerkt”, aldus Marije Freriks, voorzitter van IVN Geijsteren-Venray. “Wandelingen, fietstochten, speurtochten, kinder- en seniorenactiviteiten waren telkens in een mum van tijd volgeboekt. Sommige activiteiten hebben we, vanwege de grote belangstelling, zelfs moeten herhalen. Daardoor hebben de gidsen en vrijwilligers van onze afdeling niet stil hoeven zitten. Gelukkig maar, want zij doen niets liever dan met mensen de natuur in gaan.” De belangstelling is ook te merken aan het aantal leden van de lokale IVN-afdeling. Zowel bij de volwassenen als bij de jeugd is er sprake van een behoorlijke toename.


Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een groene omgeving belangrijk is voor het welzijn en de gezondheid van mensen en zeker ook van kinderen. Onder het motto ‘beleef de natuur’ helpt IVN Geijsteren-Venray mensen om de groene omgeving intenser te ervaren. “We willen door verwondering en beleving, meer begrip en respect voor de natuur laten ontstaan. Dit alles in de hoop dat mensen bereid zijn onze natuur ook te beschermen.”

Ook geïnteresseerd in de natuur? Kijk op de website www.ivn-geysteren-venray.nl of op de Facebookpagina voor alle activiteiten.