Café G. Aarts gelegen op de hoek Henseniusplein met de Grotestraat.
Café G. Aarts gelegen op de hoek Henseniusplein met de Grotestraat. Foto: Werkgroep Oude Foto

Café Gerrit Aarts

Venray | Foto genomen rond 1935 van café G. Aarts gelegen op de hoek Henseniusplein met de Grotestraat, tegenover café In de Engel.

Gerrit Aarts werd in 1900 in Boxmeer geboren. Hij trouwde op 6 juli 1923 in Venray met Catharina Huisman. Het paar woonde een korte periode op de Vlakwaterweg, maar verhuisde in 1928 naar het Henseniusplein. Gerrit en Catharina kregen vier kinderen. Gerrit was sigarenmaker en had daarnaast een café. In het café werden kaartwedstrijden gehouden, waar 'versche worst' te winnen was. Ook werd het lokaal gebruikt door notaris Pluymaekers om woningen of inboedels publiek te verkopen. Menig zondagochtend werd het matinée muzikaal opgeluisterd door een bandje. Ook tijdens kermisdagen was er altijd levendige muziek. Verenigingen hielden er hun vergaderingen, waaronder Vastelaovesvereniging De Piëlhaas. Tijdens de kermis- en carnavalsdagen werd er een tent gezet, waar naar hartenlust gedanst kon worden. Het etablissement werd ook wel eens koffiehuis genoemd. Na de oorlog kreeg het café de naam 'café 't Centrum'. Op 11 januari 1956 overleed Catharina Aarts-Huisman in Venray en op 23 oktober 1971 Gerrit Aarts te Horst. Dochter Jacqueline was inmiddels getrouwd met Leo Oudenhoven, de aannemer uit de Deken Thielenstraat. Zij werden de nieuwe eigenaren van dit pand. Het geheel werd verbouwd. Op de bovenverdieping kwamen appartementen en beneden opende op 28 maart 1969 Bartels uit Venlo een moderne doe-het-zelf zaak. Je kon er terecht voor verf-, behang- en doe-het-zelfartikelen. Links was Petit café restaurant de Pepermolen gevestigd op nummer 14-15. Thans is hier Steaks and More gevestigd. Na het overlijden van Leo in 1993 werd het geheel verkocht aan Miss Etam, aan wie het pand al enige tijd verhuurd was. In het hoekpand is anno 2021 Van Boxtel hoorwinkels gevestigd.

Bron: Frits Linssen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.