Vanaf links Lisa, Milou en Teun die een onderzoek deden in de Oranjebuurt.
Vanaf links Lisa, Milou en Teun die een onderzoek deden in de Oranjebuurt. Foto: Henk Lammen

Buurthulpjes in Oranjebuurt

Venray | De sociale samenhang vergroten door de Petrus' Bandenschool meer te verbinden met de bewoners van de Oranjebuurt. Dat is een van de conclusies van drie vwo-leerlingen van het Raayland College in hun schoolproject.


In het kader van het vak Onderzoeken & Ontwerpen (O&O) deden Teun Cuijpers (19), Milou Peeters (18) en Lisa van de Kerkhof (19) in een meesterproef onderzoek hoe de sociale cohesie is in de Oranjebuurt en hoe die verbeterd kan worden. In een lijvig rapport presenteerden zij hun bevindingen. "Aan de hand van een enquĂȘte onder de bewoners was een van de conclusies dat de ouderen in de buurt meer behoefte hebben aan sociaal contact. Ze missen het contact in de buurt, waarbij het opvallend is dat gezinnen vaker in een eigen cirkel leven. Voor hen is de drempel om iets te ondernemen te hoog", zegt Lisa van de Kerkhof. Het drietal ziet de basisschool als spil om de onderlinge contacten in de buurt te activeren.


"Als middel om hier ouderen en jongeren in de buurt samen te brengen. Met tal van activiteiten zoals filmmiddagen, sjoelen, voorlees- en knutselmiddagen en educatieve activiteiten en workshops. Waarbij mensen uit de buurt bijvoorbeeld iets vertellen over hun hobby", vult Milou aan. Dat gegeven leidde uiteindelijk tot het idee van Buurthulpjes. Teun: "Het aanbod van mensen die iets willen betekenen voor de andere buurtbewoners is groter dan de vraag om hulp. Terwijl er in de buurt toch genoeg ouderen zijn die, vooral in deze coronatijd, hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld boodschappen doen of tuinieren. Of op zoek zijn naar iemand om gewoon even gezellig te kletsen. Via Buurthulpjes kunnen mensen met elkaar in contact worden gebracht. Dat kan via een nieuwe Facebookpagina en de al bestaande nieuwsbrief. Vanuit de school en de buurt is er animo voor dit idee, ook om hieraan deel te nemen."


De leerlingen hebben als doel ook in andere wijken in Venray het wij-gevoel te stimuleren. Piet Kroft, werkgroeplid van Oranjebuurt Venray, toont zich bijzonder ingenomen met het project van de drie Raayland-leerlingen. "Het onderzoek past binnen het plan om de school en buurt meer met elkaar te verbinden. Het is voor iedereen een win-winsituatie waarin we voor elkaar zorgen. Een compliment voor de leerlingen hoe ze het project vorm hebben gegeven en uiteindelijk hebben ingevuld."

Afbeelding