Yana Cup danst komend weekend mee in Release the elements.
Yana Cup danst komend weekend mee in Release the elements. Foto: Rita Kuenen

Yana Cup heeft geen plan B

Venray | Yana Cup (17) uit Venray is een van de danseressen die komend weekend schitteren in de dansshow Release the elements van Danshuis Venray. De hbo-studente bachelor docent dans aan Artez in Arnhem had als kleine meid maar een droom, dansjuf worden.


Al vanaf haar allereerste levensjaren stond bij Yana alles in het teken van dans. Ze zal twee, drie jaar zijn geweest, toen ze haar eerste voorzichtige danspasjes zette tijdens discodans. Haar droom was om ballerina te worden, dansen op spitzen. Thuis stond al snel een kleine, roze bar en via filmpjes op televisie deed ze de bewegingen van professionele danseressen na. Op Kunstencentrum Jerusalem kreeg ze voor het eerst les van docente Myrna van Rens. "Kleuterdans, ik zie haar nog binnenkomen in haar roze pakje", herinnert Myrna zich de eerste les van haar nieuwe pupil. "Ze is altijd een van de meest loyale leerlingen gebleven. Toen ik vijf jaar geleden begon met Danshuis Venray was zij de eerste die zich aanmeldde. In vriendenboekjes schreef ze altijd dat ze dansjuf wilde worden. Dat is altijd zo gebleven." Yana Cup knikt, ze had er altijd alles voor over om haar droom te verwezenlijken. Fysiek, maar ook mentaal heeft ze alles in huis om haar talenten over te brengen. "En een enorm doorzettingsvermogen", zegt haar dansdocente. Yana Cup bleek over meer dan gemiddeld danstalent te bezitten. Ze volgde ballet- en jazzdanslessen, kwam in de talentenklas en later de selectiegroep Impulz. Na het volgen van een voorcursus bij Artez werd ze uiteindelijk toegelaten tot de hbo-opleiding. "Daardoor kende ik al een aantal leerlingen die nu bij me in de klas zitten." Inmiddels heeft ze haar eerste studiejaar achter de rug. "En superveel geleerd. Het zijn wel lange dagen. 's Morgens vroeg op, lessen tot vijf, zes uur of nog later en dan nog met de trein naar huis. Maar ik heb het er graag voor over om mijn doel te bereiken. Dit is wat ik altijd heb gewild." Eerlijk gezegd had ze ook geen alternatief. Ze kan er om lachen. "Nee, een plan B heb ik nooit gehad. Dansjuf worden. Dat was het en is het nog steeds." Na vier studiejaren kan ze alles in de praktijk brengen. Een misvatting, want nu al geeft ze bij Danshuis Venray op zaterdag danslessen aan kinderen. En neemt ze ook nog op maandag- en woensdagavond deel aan lessen. Dansen is voor haar dan ook meer dan een uit de hand gelopen hobby, een passie waar ze ziel en zaligheid in legt. Yana ervaart het ook als een stukje topsport. "Ik vind het heerlijk om fysiek bezig te zijn, te bewegen. Ergens gevoel in leggen, maar vooral ook even alles loslaten, nergens aan te denken. Geen stress. Dat is voor mij dansen."


Yana Cup antwoordt beheerst, is sociaal en rustig van karakter. "Maar ik kan mijn mondje wel roeren, hoor", zegt ze gedecideerd en met een hartelijke lach. Haar toekomst is niet vastomlijnd, ze ziet wel wat op haar pad komt. Als dansdocent wil ze later ook het liefste niet in een hokje geplaatst worden. "Ik wil als docent allround zijn. Eigenlijk vind ik ook alles leuk. Jazz, klassiek ballet, hiphop, moderne dans, het maakt me niet uit. Het belangrijkste is dat ik dingen kan gaan overbrengen. Dat kinderen iets leren, ik ze zie groeien. Dat geeft enorm veel voldoening. Maar ook met oudere danseressen een mooie choreografie neerzetten, in het land workshops geven. Alles is prima, zolang ik maar met dans bezig kan zijn." Na een ruim coronajaar met beperkingen is Yana blij om komend weekend weer op het podium te staan en voor publiek te shinen. "Dansen op het podium blijft mooi om te doen. We hadden het voordeel dat er op school fysieke danslessen konden worden gegeven. We werden in groepjes gesplitst en konden zo de praktijk oefenen."

Release the elements

In Schouwburg Venray presenteert Danshuis Venray in het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 juni de show Release the elements. Er worden op beide dagen vier voorstellingen gegeven: om 12.00 uur, 14.00 uur, 17.00 uur en 19.00 uur. De voorstelling zijn ingedeeld in verschillende casts, zodat alle dansers kunnen optreden. Tevens worden de voorstellingen live gestreamd door Stage Crew. Een dansvoorstelling door ruim 400 dansers van Danshuis Venray in de leeftijd 3 tot en met 20 jaar, waarin de vier elementen afzonderlijk hun krachten laten zien. Er ontstaat een zware strijd, want twee elementen komen als Water en Vuur tegenover elkaar te staan. De grote vraag is, zal één van de elementen uiteindelijk bezwijken, of zien ze toch een kans om hun krachten te bundelen? Tijdens, voor en na de voorstellingen worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Kaarten zijn te koop via www.schouwburgvenray.nl, streamkaarten via www.danshuisvenray.nl.

Afbeelding