Geen gesprek met Berenschot

Onvrede groot bij 'Loobeekboeren'

VENRAY | Enkele Venrayse rundveeboeren hadden hun grieven kenbaar willen maken over de gang van zaken rond de gronddeal die wethouder Jan Loonen als particulier persoon in 2016 afsloot met het waterschap. Ze hadden daarover graag in gesprek gegaan met Bureau Berenschot, maar kregen daarvoor de kans niet. Een van de boeren is Wim van Dijk aan de Laagheidseweg in Venray, dicht bij de Loobeek, waar het zich allemaal afspeelt: "Ik heb mijn verhaal niet kunnen doen."


Door Henk Baltussen


Bureau Berenschot doet op verzoek van de gemeenteraad van Venray onderzoek naar de gang van zaken rond de gronddeal en welke rol wethouder Loonen daarin heeft gespeeld. Veel boeren geven aan dat ze door de gronddeal buitenspel zijn gezet, een aantal van hen voelt zich niet gehoord door Berenschot.

Zo ook een tweede melkveehouder die gronden wilde verwerven bij de Loobeek (Loonen kocht daar in 2016 samen met zijn broer Wim van de maatschap Loonen 37 hectare aan van het waterschap, red.). Hij werd niet uitgenodigd voor een gesprek met Berenschot. "Ik wil daar verder niet al te veel over zeggen", zegt de boer, die anoniem wil blijven. "Ik heb met het bureau gebeld en er toen over gesproken. Een diepgaander gesprek vonden ze niet nodig. Ik moest maar contact opnemen met de gemeente. Het lijkt wel alsof je een vergunning moet hebben om in gesprek te kunnen komen." Rundveehouder Wim van Dijk aasde ook op gronden bij de Loobeek. Maar hij viste achter het net. "Ik heb vaak met het waterschap gebeld om percelen te kunnen kopen bij de Loobeek. Dat is vlak bij mijn bedrijf. Maar ineens kon het niet meer. Het was allemaal al verkocht. Aan een particulier, dat ook nog. Aan de wethouder en zijn familie, dus. En hij kreeg er ook nog honderdduizenden euro's aan subsidie bij. Belachelijk allemaal. Wat er zou moeten gebeuren? Alles terugdraaien en het geld teruggeven aan de gemeenschap waar het van is. Om zodoende boeren alsnog een eerlijke kans te geven. De meeste boeren hebben niks gekregen. Ik kan wel zeggen dat we hier gruwelijk kwaad over zijn."

'Alles terugdraaien, subsidiegeld laten inleveren, boeren eerlijke kans geven'

Dat Van Dijk zijn verhaal niet bij Berenschot kon doen, maakt hem nog bozer. "Ik vroeg daar binnen de gestelde termijn om. Heb alleen telefonisch mijn zegje kunnen doen. Maar ze vonden het niet nodig om officieel in gesprek te gaan." Waarom Berenschot deze verhalen niet aan de keukentafel wilde optekenen, is onbekend. Catheel Pino, die namens Berenschot de gesprekken voert, zegt er niets over. "Het is niet de bedoeling dat ik hierover met de pers praat", aldus Pino.


Lees verder op pagina 11.