Leunen ziet voorlopig af van dialectborden

LEUNEN | Het plan om bij enkele toegangswegen naar Leunen borden met de dialectnaam van het dorp te plaatsen, staat voorlopig in de ijskast. De dorpsraad, die al eerder aangaf voor zo'n plan te zijn, besloot daar maandag toe.


Dorpsraadlid Sander Hellegers vond het niet kunnen om in deze tijd, waarin vele mensen het vanwege de coronacrisis moeilijk hebben, geld in dialectborden te steken. "Dat is geen gepaste investering en het is niet goed voor de beeldvorming. Ik zou het niet doen." Het dorpsradenoverleg (dro) sprak ook al eerder over dorpsnamen in het dialect op borden. Maar Hellegers zei te verwachten dat het dro dat nu ook niet zal promoten.

Afgelopen november besprak de raadscommissie Leven het onderwerp, nadat in opdracht van het college onderzoek was gedaan naar plaatsnaamborden in het dialect voor heel Venray. De commissie was het in meerderheid eens over de variant om vier borden per dorp en acht voor Venray, zowel links als rechts van de weg, aan te passen. De naam Gemeente Venray blijft in dat geval op de borden gehandhaafd en de dorps-en wijkraden worden bij de plannen betrokken. De totale kosten voor de aanpassingen van de borden zouden 19.000 euro bedragen. Tijdens die commissievergadering van eind november liet een aantal leden eveneens doorschemeren de timing om zoiets nu te gaan doen, ongelukkig te vinden.