Omwonenden De Peel kunnen borst natmaken vanwege JSF

LEEUWARDEN/VENRAY | Mochten er inderdaad twaalf F-35-straaljagers (JSF) op de nu nog slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel worden gestationeerd, zoals Defensie van plan is, dan kunnen de (meeste) inwoners van de gemeente Venray hun borst natmaken. Onderzoek wijst namelijk uit dat inwoners van Friesland meer geluidsoverlast ervaren sinds de stationering van zeven JSF-gevechtsvliegtuigen op vliegbasis Leeuwarden.


Dat meldt Omrop Fryslân, die Bureau Kien er onderzoek naar liet doen. De omroep gaf die opdracht omdat Friezen sinds de komst van de JSF meer klagen over herrie. Het dreunende geluid van de F-35 blijkt stress en slapeloosheid te veroorzaken en niet alleen in de directe omgeving, maar ook in plaatsen die verder van de vliegbasis af liggen.
Kien ondervroeg tweeduizend Friezen in hoeverre ze geluidsoverlast ervaren van de F-35 en hoe het was toen alleen de F-16 nog op de vliegbasis stond. Van de mensen uit dorpen die dicht tegen de basis aan liggen, geeft 14 procent aan zeer veel last te hebben gehad van het geluid voordat de F-35 arriveerde. Het afgelopen jaar, toen de F-35 er was, ervoer 57,3 procent erg veel geluidsoverlast. Voor heel Friesland is het 10,5 procent, tegenover 35,2 procent. Drie op de vier deelnemers aan de enquête zeggen sinds de komst van de F-35 meer en zwaarder geluid te horen van de straaljagers op vliegbasis Leeuwarden. Zo geeft 41 procent van de Harlingers aan zeer veel overlast te ervaren; Harlingen ligt 30 kilometer van de vliegbasis. In Holwerd, 22 kilometer van de basis, spreekt 61 procent van de inwoners van overlast. Die overlast werkt volgens Kien door in het dagelijks leven. Ongeveer 30 procent van de omwonenden zegt dat dit geluid hun leven negatief beïnvloedt, volgens Omrop Fryslân. De bedoeling is dat op De Peel twaalf JSF-toestellen komen. Minstens twaalf komen er ook op vliegbasis Volkel. Daar werd afgelopen maart een nieuw kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 opgeleverd. De gebouwen zijn naar verwachting begin 2022 operationeel.