Dylan Haegens en Marit Brugman poseren bij de robot Foob.
Dylan Haegens en Marit Brugman poseren bij de robot Foob. Foto's: Peter Brugman

Taboeiend officieel van start [Video]

Venray | De Stichting Durf Te Vragen, waar de Venrayse YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman de oprichters en ambassadeurs van zijn, lanceerde donderdag in het Raayland College het project Taboeiend, een virtuele en interactieve experience die langs eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met psychische gezondheid. Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, woonde de aftrap digitaal bij.


In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de stichting een robot gebouwd, genaamd Foob (afgeleid van fobie), die in de klas langskomt en de jongeren, die allen hun eigen tablet hebben, door een interactieve les leidt. Met behulp van allerlei games en video's leren de leerlingen in de klas meer over psychische problemen. De stichting wil hiermee het taboe doorbreken om te praten over psychische gezondheid door jongeren, waardoor zij eerder een psychische klacht herkennen en erkennen en hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts gaan. Waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen. Het project is in een stroomversnelling gekomen sinds de coronacrisis.

Aandacht voor psychische gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit. Volgens onderzoek van NJI blijkt dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen ervaren door de coronamaatregelen. Eén op de vijf jongeren heeft last van een psychische probleem. Met name somberheid en angsten zijn veelvoorkomend. Dylan en Marit hebben beiden ervaring met psychische problematiek (Dylan heeft een angststoornis gehad en Marit een eetstoornis, red.). Zij maken zich zorgen over de mentale gezondheid van de jeugd door de crisis. "Wij hopen dan ook dat Taboeiend een zaadje kan planten zodat jongeren gaan praten over hun mentale gezondheid. En dat het net zo normaal wordt om naar de huisarts te gaan met een psychische klacht als met een gebroken been", vertelt Dylan.

Bij Taboeiend gaat onder meer een robot leerlingen wat bijbrengen over over mentale gezondheid en psychische problemen. "De leerlingen leren meer over emoties en dat op een laagdrempelige manier. Aan de hand van games leren ze meer over de onderwerpen", meldt Marit. "Het is voor jongeren niet gemakkelijk om over deze problemen te praten. "We willen het bespreekbaar maken. Veel jongeren schamen zich voor de problemen, maar ze zijn niet alleen. Bijna twintig procent van alle jongeren heeft een psychisch probleem. Als je erover praat, dan voel je je uiteindelijk beter. We willen dat taboe doorbreken."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen 28 mei in Venray een voorproefje van Taboeiend.

Afbeelding
Afbeelding